друкувати


Скоро в Україні припинять своє існування близько 50-ти банків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-23 06:24:06

Найближчим часом кількість банків, які працюють на території України, зменшиться на 50 об'єктів.

Швидше за все, в недалекому майбутньому 50 банківських установ, які працюють на території України, припинять своє існування, заявив керівник проекту Український Банківський портал Олексій Лупоносов.

За словми експерта, залишитися на ринку можуть усі банки. Поганих банків не буває, якщо банк працює, він може працювати. Інша справа, яку стратегію вибрав власник. Тобто стратегія зібрати якомога більше грошей і закритися або стратегія вести довготривалу роботу в Україні. Судячи з капіталу, і з позиції Асоціації українських банків, яка відстоює інтереси дрібних банків, то, на жаль, видно бажання, якомога більше зібрати грошей. Зараз під загрозою знаходяться ті банки, які не поповнили свій статутний капітал, вважає Лупоносов.

На його думку, власник банку має право самостійно приймати рішення відносно роботи свого банку або поповнювати, або закривати банк і анулювати ліцензію. "Знову, усе може бути цивілізовано і нецивілізовано, - розповідає Лупоносов. - Якщо банки почнуть об'єднуватися, це цивілізований момент, коли відбуваються злиття або поглинання. Якщо справи підуть таким руслом, то число банків зменшиться, але великих потрясінь не буде. Закриття банку теж відбувається по-різному.

Як уточнив експерт, є вірогідність того, що в найближче 6 місяців 50 банків припинять своє існування. Як вони закриються, в скандальний спосіб, як це було з проблемними банками, чи цивілізовано, поки що сказати складно.

Варто відзначити, що вимога про підвищення статутного капіталу до 120 млн грн приведе до дискримінації малих і середніх банків, повідомила прес-служба Асоціації "Український Кредито-банківський Союз" (УКБС).

УКБС акцентує увагу на тому, що вимога про збільшення на 60% рівня статутного капіталу (до 120 млн грн, що більше 10 млн євро), яка прописана в ухваленому Законі "Про внесення змін до деяких законів України (проект ЗУ №0884), не відповідає теперішнім загальносвітовим тенденціям і міжнародним банківським нормам. Відповідно до Директиви Євросоюзу 2006/48/ЄС мінімальний рівень статутного капіталу для створюваних банків дорівнює 5 млн євро.

Джерело: ТСН