друкувати


СБУ: 19 років на службі українському народові

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-23 02:45:20

У ювілейний рік двадцятої річниці незалежності України спецслужба нашої держави відзначає своє 19-річчя. Створення Служби безпеки України нерозривно пов’язане зі становленням молодої Української держави. Своє народження український орган державної безпеки відраховує від 25 березня 1992 року, коли було прийнято Закон «Про Службу безпеки України». Цим актом визначено засади діяльності спеціальної служби України: законності, дотримання прав і свобод людини, позапартійності та відповідальності перед народом України.

Підбиваючи підсумки року, що минув, в Управлінні СБУ в Івано-Франківській області впевнені: регіональний орган Служби безпеки гідно виконує свої завдання у системі органів державної влади на Прикарпатті, вирішуючи контррозвідувальні задачі, забезпечуючи стабільність, економічну безпеку та правовий порядок функціонування найважливіших систем регіону. Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області оберігає життєво важливі інтереси держави, а про довіру громадян свідчить той факт, що кількість людей, які звертаються в УСБУ по захист своїх прав, зростає щодня.

У 2010 році порівняно з попереднім роком вдвічі збільшилася кількість розкритих корупційних злочинів, вже від початку 2011 року прокуратурою за матеріалами УСБУ порушено 10 кримінальних справ за кваліфікацією «хабар» та «зловживання службовим становищем» . Зростають суми виявлених хабарів, службовий ранг хабарників, документуються службові злочини, вчинені в складі організованих груп службовцями контролюючих, правоохоронних органів, посадовцями органів місцевого самоврядування.

600 тисяч гривень хабара за перемогу у тендері зажадав столичний посадовець від директора одного з підприємств у Івано-Франківську. Співробітники відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Управління схопили хабарника за руку, коли він саме одержав платіжне доручення на омріяну суму і ніс його у кейсі на київський поїзд. Порушена кримінальна справа за частиною 2 статті 368 Кримінального кодексу України, «одержання хабара, поєднане з вимаганням». Тепер своє слово має сказати суд.

Далеко поза межами області прозвучала розкрита торік УСБУ справа Хотимирського наркоугрупування. На 76 гектарах фермерського господарства, на прихованих ділянках організоване злочинне угрупування вирощувало наркотичну сировину. Зілля переробляли у нарколабораторії, запаковували у 200-літрові діжки і готову марихуану відправляли у гуртовий продаж. Кількість вилученого оперативниками наркотику перевищила 2,5 тонни, його вартість на чорному ринку могла б становити 4,5 мільйони гривень. Але найголовніше те, що організатори злочинної діяльності, які наступного року мали на меті збільшити посіви за рахунок потужного насіннєвого фонду, тепер за ґратами чекають на вирок Феміди.

У взаємодії зі співробітниками Одеського Управління СБУ у Івано-Франківську завершено спецоперацію, якою ліквідовано канал контрабанди важких наркотиків з країн Латинської Америки. Вилучено рекордну для Європи партію кокаїну – 1200 кілограмів, в Івано-Франківську затримано 5 осіб – громадян Росії, Німеччини, Болгарії та двох українців, мешканців нашої області, які налагодили канал контрабанди цього наркотику. Кокаїн намагалися розмитнити на території Івано-Франківської області під виглядом вантажу, що йшов на адресу однієї з приватних фірм. Завдяки СБУ 12 мільйонів доз наркотику не потрапили у продаж.

Протидія іноземним спеціальним службам не терпить публічності, однак до того часу, поки існують іноземні розвідки, буде робота у контррозвідників. Відповідним відділом Управління торік попереджено 4 спроби залучення громадян України до конфіденційного співробітництва іноземними правоохоронними органами та спеціальними службами. Порушено кримінальну справу за фактом несанкціонованого збуту інформації з обмеженим доступом, що є власністю держави. 4 кримінальних справи порушено за фактами реалізації технічних засобів негласного отримання інформації. За вчинення порушень у сфері охорони державної таємниці та конфіденційної інформації, що є власністю держави, притягнуто до адміністративної відповідальності 34 особи.

Співробітники Управління, що працюють по лінії боротьби з тероризмом, розшукали ще одного з учасників вчиненого у нашій області у 2002 році безпрецедентного вбивства кандидата у депутати Верховної Ради України, заступника голови обласної державної адміністрації Миколи Шкрібляка. Громадянина, який впродовж восьми років перебував у міжнародному розшуку та переховувався у одній з зарубіжних держав, співробітники СБУ доставили в Україну. Суд визнав вбивство Миколи Шкрібляка терористичним актом, адже окрім знищення політичного конкурента, замовник вбивства мав на меті залякування населення. На даний час слідство стосовно обвинуваченого завершено, справа перебуває у суді.

У ході протидії злочинам, що призводять до заподіяння шкоди економічним інтересам держави, Управлінням порушено і розслідується низка кримінальних справ.

Виявлено факти зловживань при освоєнні так званих «повеневих коштів», задокументовано факти привласнення приватними структурами бюджетних асигнувань на значні суми шляхом завищення обсягів та вартості виконаних робіт.

До суду передано кримінальну справу за фактом контрабанди обладнання для нафтовидобувної галузі на суму 2,6 млн. гривень, що завдало державі збитків на суму понад півмільйона гривень. Слідчим відділом розслідується інша кримінальна справа за фактом контрабанди промислового обладнання на суму понад 4,5 млн. гривень.

Відзначаючи свій 19-й день народження, співробітники Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області вдячні за довіру, підтримку та розуміння з боку громади Прикарпатського краю, обласної державної адміністрації, обласної ради, міської ради. Віримо, що самовіддана праця на благо українського народу, поєднана з патріотизмом та любов’ю до рідної землі, сприятиме процвітанню нашої держави та добробуту її громадян.

Джерело: Прес-група Управління СБ України в Івано-Франківській області