друкувати


Відгомін минулого виявили на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-23 10:30:19

Відгомін минулого виявили на Прикарпатті. Мешканці села Дзвиняч Богородчанського району в полі випадково натрапили на підземний хід.

Місцева влада звернулася до археологів, котрі встановили — хід веде до великого схрону. Вік такої споруди — не менше 60-ти років, а можливо й близько сотні. Неможливо визначити і точні розміри об'єкту — адже приміщення затоплені ґрунтовими водами. Наразі відомо єдине — криївка збудована фахово.

Експерти наразі розійшлися у здогадках, хто б міг користуватися цим підземним схроном. Одні стверджують, об'єкт могли збудувати учасники підпільного руху в середині 20 століття. Таку криївку в різних цілях ймовірно використовували активісти ОУН-УПА — під час боротьби з німецькими і більшовицькими військами. Інші науковці припускають — знахідка могла бути складом армії австро-угорської імперії за часів Першої світової війни. Адже в цій місцевості свого часу розкинулась лінія фронту. Тай схожі схрони того періоду в області вже виявили чимало. Наразі науковці, аби продовжувати дослідження, звернулися до влади з проханням відкачати воду зі схрону. Адже окрім виявлення у ній цікавих речей, криївка може бути придатною для облаштування музею.

Джерело: Радіо «Західний полюс»