друкувати


Зараз в Україні налічується 1,4 млн га невитребуваних земельних паїв

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-21 09:30:53

За час проведення земельної реформи, яка триває в Україні з 1991 року, відбулася демонополізація державної власності на землю.

Об'єктом реформування стали землі майже 12 тисяч господарств, а 6,8 мільйонів селян набули права на земельну частку (пай). Наближається до завершення процес видачі державних актів на право власності на землю власникам сертифікатів на право на земельну частку (пай). Видано 6,5 мільйонів державних актів на право власності на землю власникам земельних часток (паїв).

В той же час в державній власності залишається земель запасу та резерву - 6,1 млн га сільськогосподарських угіль, з них ріллі 2,6 млн гектарів.

Зараз в Україні налічується 1,4 млн га невитребуваних паїв, які використовуються не раціонально або взагалі не використовуються, близько 2,6 млн га земель запасу (рілля) та 1,8 млн га сільськогосподарських земель є відумерлою спадщиною, при середній нормативній грошовій оцінці 1га ріллі 11,949 тис. грн, до державного бюджету України від передачі цих земель в оренду може бути залучено (при річній орендній ставці 3% від розміру нормативної грошової оцінки земельної ділянки) 2,1 млрд грн на рік, або, у разі передачі у заставу, при заставній ставці у 70% від нормативної грошової оцінки земель, може бути отримано 48,5 млрд грн кредитних ресурсів.

За попередніми розрахунками вчених, у разі оновлення нормативної грошової оцінки сільськогосподарських земель, її розмір збільшиться, принаймні, у півтора рази з 69,3 млрд грн до 103,9 млрд грн. Відповідно у півтора рази збільшаться й рівень надходжень від орендної плати (до 3,1 млрд грн) та іпотечний потенціал (до 72,7 млрд грн).

Джерело: Прес-служба Головного управління Держкомзему у Івано-Франківській області