друкувати


Уже навесні в Україні може початися дефіцит нафтопродуктів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-15 03:45:45

Уже в квітні, напередодні посівної, в Україні може виникнути дефіцит нафтопродуктів, повідомляє директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

За даними експерта головною причиною можливого дефіциту є високі ціни на нафту та нафтопродукти на зовнішніх ринках і відсутність їх запасів на внутрішньому ринку.

Як заявляє Куюн, у поточному році ніхто з українських постачальників на закуповував паливо з запасом. Це пов'язане з державним регулюванням ринку та високими цінами на продукт.

Як вважає експерт, виходом із ситуації може стати закупівля дешевшої нафти у Білорусі. При цьому деякі оператори вже почали її закуповувати. За його словами, нині існує загроза зупинки Лисичанського нафтопереробного заводу. Одеський НПЗ вже сьогодні припинив випуск палива, а Кременчуцький планує знизити його виготовлення на 20-30%.

Таким чином, у квітні нафтопродукти з українських підприємств буде виробляти лише Шебелинський НПЗ, а також Кременчуцький — зі зниженими об'ємами, що може призвести до паливного дефіциту.

Нагадаємо, що найбільші оператори ринку нафтопродуктів мають намір підвищити ціни на бензин до 10-10,2 грн за літр, пояснюючи таку необхідність зростанням цін на нафту та збільшенням ставок акцизного збору на нафтопродукти.

Джерело: ТСН