друкувати


Податкова звітність: Декларація з податку на доходи фізичних осіб

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-15 10:44:16

Згідно підпункту „д” пункту 176.2 статті 176 розділу IV Податкового кодексу особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати до органу державної податкової служби за місцем реєстрації Податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб. Дія цієї норми поширюється як на юридичні особи, так і на фізичні особи – підприємців незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками.

Наказом ДПА України від 31.01.2011 N58 затверджено форму цієї Податкової декларації.

Зверніть увагу: ідеться не про ф.№1ДФ (яка так і залишилася квартальною звітністю, а про зовсім нову податкову декларацію. Декларація подається окремо за кожен місяць у строки, встановлені для місячних звітів, – протягом 20 календарних днів після закінчення звітного періоду. Якщо останній день терміну подання Декларації припадає на вихідний чи святковий день, то останнім днем терміну вважається наступний за вихідним або святковим операційний (банківський) день. Так, оскільки 20 березня припадає на неділю, то Декларацію за лютий потрібно подати не пізніше 21 березня. Крім цього, в цей же термін необхідно подати і Декларацію з податку на доходи фізичних осіб за січень.

У декларації зазначається інформація про загальні суми доходів, що нараховані (виплачені, надані) на користь платників податку, і загальні суми податку на доходи фізичних осіб, що утримані з цих доходів, а також обсяги перерахованого податку до бюджету. У разі відсутності нарахування доходів Декларація подається без відображення показників.

Фізичні особи – підприємці, підприємства, а також їх уповноважені підрозділи самостійно здають Декларацію до податкової інспекції за місцем їх реєстрації. За відокремлені підрозділи підприємств, яким не надано повноважень самостійно нараховувати, утримувати та сплачувати податок до бюджету, Декларацію подає юридична особа за місцем їх знаходження.

Джерело: ДПА в Івано-Франківській області