друкувати


Художнє набивання на тканині — не типове для прикарпатців ремесло

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-15 10:30:14

Художнє набивання на тканині — не надто типове для прикарпатців ремесло. Проте у Івано-Франківську є люди, які захоплені ним ледь не половину свого життя і навчають інших.

До таких належить Дмитро Білоус. Творчо-виробнича група, до якої він входить, налічує лише 5 чоловік. Вже 15 років ентузіасти не лише займаються улюбленим видом декоративної творчості, але й активно пропагують її. У цій експозиції — роботи викладачів та учнів мистецького центру, де діє навчально-виробнича група. Заняття у ньому, каже Дмитро Білоус, безкоштовні, як і всі виїзні майстер-класи.

Спочатку мандрували школами краю, згодом з цим видом народного мистецтва їздили і на Донеччину, і до столиці. А віднедавна художнє набивання на тканині увійшло до програми шкільного навчання — його опановують на уроках праці. Даний предмет затвердили в Міністерстві освіти і науки. М'яка й пухнаста, наче махрова лицьова сторона роботи може прикрасити та зробити комфортнішими чимало ужиткових речей. Для художнього набивання особливі тканини й нитки не потрібні — підійдуть практично будь-які. Та й саме ремесло легко опанувати. Тож пізнають його секрети навіть люди з навчально-реабілітаційного центру.

Джерело: Радіо «Західний полюс»