друкувати


В управлінні ПвК «Захід» Повітряних Сил ЗСУ розпочався оперативний збір

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-14 05:30:32

Сьогодні, 14 березня, у Львові в управлінні повітряного командування «Захід», під керівництвом його командира генерал-лейтенанта Станіслава Павловича розпочався оперативний збір.

До його роботи долучилися заступник командувача Повітряних Сил Збройних Сил України з бойової підготовки – начальник управління бойової підготовки Командування Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Віктор Сідаш, начальник відділу Повітряних Сил управління оперативного керівництва Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України полковник Роман Дерій, старший офіцер відділу впровадження в резерві мобілізаційного управління ГОУ та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних Сил України полковник Михайло Щербина, представники Західного оперативного командування, 13-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України та силових відомств регіону.

– Сьогодні ми відкриваємо і проводимо один з головних заходів підготовки повітряного командування у 2011 навчальному році – оперативний збір з командно-штабною воєнною грою, на який залучено увесь особовий склад управління повітряного командування та керівний склад військових частин – загалом більше 140 офіцерів, – повідомив у вступному слові командир повітряного командування «Захід» генерал-лейтенант Станіслав Павлович.

Основна мета збору, за словами командира ПвК «Захід», чітко пов’язана з головним завданням оперативної підготовки органів військового управління у 2011 навчальному році - це підвищення рівня теоретичних знань посадових осіб, удосконалення практичних навичок генералів та офіцерів під час планування застосування військових частин, управлінні ними у ході проведення операцій та забезпечення злагодженості управління повітряного командування щодо роботи посадових осіб у складі центрів, груп пунктів управління.

Учасники оперативного збору протягом 5 днів мають виробити єдині погляди щодо форм і способів застосування повітряного командування в сучасних умовах, засвоїти методики підготовки та проведення заходів оперативної, бойової і мобілізаційної підготовки. Також буде проведене оцінювання рівня знань офіцерів з питань оперативного мистецтва, мобілізаційної підготовки, вимог керівних документів щодо організації та несення бойового чергування, бойової та мобілізаційної готовності, Статутів Збройних Сил України тощо.

– Особливість проведення цього заходу полягають у тому, що за останні шість років ми вперше поєднуємо теорію і практику планування застосування повітряного командування відповідно до оперативно-тактичних завдань, визначених керівними документами, – зазначив генерал-лейтенант Станіслав Павлович.

Відпрацьовані у ході командно-штабної воєнної гри документи дозволять перевірити правильність основних положень застосування Збройних Сил України за визначеними ситуаціями та ляжуть в основу проведення подальшого комплексу заходів оперативної підготовки повітряного командування до кінця навчального року, що дозволить підготуватися до проведення практичних заходів з бойового застосування визначених військових частин (підрозділів) на навчаннях «Адекватне реагування – 2011», яке проходитиме під керівництвом начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України у вересні поточного року.

Оперативний збір проходитиме у два етапи. В ході першого, 14-15 березня, під час лекцій та на семінарських заняттях будуть розглянуті визначені навчальні питання, проведено їх обговорення, а також офіцери складуть заліки з основних предметів професійної підготовки та повсякденної діяльності. Другий етап, з 16 до 18 березня, передбачає проведення командно-штабної воєнної гри, яка сприятиме виробленню замислу застосування повітряного командування у збройному конфлікті. Також у цей період будуть визначені завдання військовим частинам.

Автор: Підполковник Віталій СТЕЧИШИН