друкувати


МЗС України дало відповідь на звернення Коломийської міської ради

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-14 12:30:34

На ім'я міського голови Ігора Слюзаря надійшов лист-відповідь за підписом Директора Департаменту зв'язків з закордонним українством та культурно-гуманітарного співробітництва В. Яценківського про те, що на виконання доручення Кабінету Міністрів України № 3573/1/1-11 від 27.01.2011 р. Міністерство закордонних справ України уважно розглянуло Звернення Коломийської міської ради Івано-Франківської області з приводу обмеження культурних та національних прав українців у Російській Федерації і повідомляє таке.

Захист прав та інтересів закордонного українства є одним із ключових елементів державної політики, ефективність якої значною мірою залежить від закордонної підтримки виконавчих ініціатив.

Відповідно, з метою реалізації завдань, покладених у цьому зв'язку на Міністерство закордонних справ України, постійна робота забезпечується дипломатичними і консульськими установами України у безпосередньому контакті з українськими громадами, працює мережа українських культурних центрів.

У зв'язку із виявленими в ході перевірки (2009 р.) Мін'юстом Росії недоліками організаційного порядку в роботі Федеральної національно-культурної автономії українців Росії (ФНКАУР) та Організації українців Росії (ОУР), Міністерством було оперативно задіяно відповідні механізми з метою уникнення подальших ускладнень.

Зазначена проблематика стала предметом активного переговорного процесу. Питання діяльності організацій української громади РФ неодноразово порушувалися Міністром закордонних справ України К.І. Грищенком під час зустрічей з його російським колегою С.В. Лавровим; в рамках політичних консультацій Першого заступника міністра закордонних справ України Р.М. Демченка із Стас-секретарем-заступником міністра закордонних справ РФ Г.Б. Карасіним; Послом України в РФ з представниками компетентних органів РФ тощо.

Російською стороною висловлювалося розуміння наших зусиль. Зокрема, за результатами обговорення цього питання Міністрами закордонних справ обох країн, С.В. Лавровим було висловлено намір сприяти конструктивному розгляду справи.

Проте, керівництву ФНКАУР не вдалося в терміни, передбачені російським законодавством, виконати рекомендації Мін'юсту РФ щодо усунення порушень, що і стало підставою для відповідного рішення суду наприкінці 2010 року.

Ситуація з ОУР розвивається за аналогічним сценарієм. Завдяки своєчасно вжитим заходам вдалося призупинити процедуру винесення остаточного вердикту. Під час засідання 31 січня ц.р., на якому були присутні старші дипломати Посольства України, Верховний суд РФ зупинив провадження по справі до винесення Тверським районним судом рішення за поданим ОУР зустрічним позовом.

Нинішні зусилля МЗС України спрямовані на допомогу активу українців Росії у створенні нової організації загальноукраїнського рівня на засадах самооб'єднання українських громад.

З цією метою 5 лютого ц.р. у Москві в посольстві України в РФ відбулася зустріч Посла з понад 70 активістами українських громадських організацій майже з усіх регіонів Росії. До участі у цій зустрічі був також відряджений Директор Департаменту зв'язків з закордонним українством та культурно-гуманітарного співробітництва МЗС України. Представниками української громади було прийнято рішення про створення координаційної ради, яка вже розпочала підготовчу роботу зі створення нової української організації із загальноросійським статусом. Громадою висловлена думка, що така організація мала б зосередитися, насамперед, на забезпеченні культурно-освітніх та інформаційних потреб українців Росії. Слід зазначити, що громада ухвалила рішення зробити все, щоб зберегти ОУР. У разі, якщо це не вдасться, статут ОУР буде взято за основу для створення нової організації.

Україна, як держава, в якій забезпечено всі умови для вільної діяльності об'єднань громадян, у тому числі й російської діаспори, опікується створюваними в Росії умовами для реалізації українцями прав на об'єднання та задоволення культурних і мовних потреб. Тому питання забезпечення прав і свобод цієї категорії російських громадян залишається одним із ключових в порядку денному українсько-російського діалогу всіх рівнів.

Джерело: Відділ організаційно-аналітичного забезпечення Коломийської міської ради