друкувати


Фальсифікації ліків сприяє … реклама

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-12 01:00:07

Пряма заборона реклами ліків в засобах масової інформації та підвищення штрафі за порушення фармацевтами ліцензійних умов. Такими бачать шляхи подолання проблеми підроблення лікарських препаратів в Україні прикарпатські чиновники, фармацевти, юристи та представники громадськості, які нещодавно взяли участь в круглому столі з даної проблематики.

Як повідомила начальник Державної інспекції з якості лікарських препаратів в Івано-Франківській області Надія Штур, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, доля неякісних ліків на фармацевтичному ринку України становить 1,2%, підроблених ліків – 0,01%. При цьому найбільше підробляються ліки, які входять до топ десятки найбільш рекламованих по телебаченню та в інших ЗМІ. «Цікаво, – стверджує пані Штур, що за статистикою найбільший рівень захворюваності в Україні становлять серцево-судинні захворювання, в той час як по телебаченню рекламуються переважно протигрипозні та протипростудні препарати».

Зі слів пані Штур ситуація з підробкою лікарських препаратів в Івано-Франківській області наразі не є критичною. Так, в минулому році на Прикарпатті було виявлено лише одну підроблену назву медпрепарату. Йдеться про широко розрекламований «Мезим» – ліки від шлунково-кишкових розладів на основі панкреатину. Чиновники пов’язують це з тим фактом, що в області не здійснюється розмитнення ліків.

Як стверджують учасники круглого столу, зазвичай дорогі імпортні препарати є некращими, а подекуди і значно гіршими за значно дешевші вітчизняні генерики, проте чимало споживачів схильні більше довіряти рекламі, ніж якості, що робить розрекламовані ліки ласим шматком для різного роду шахраїв і фальсифікаторів. Пряма заборона реклами медпрепаратів в ЗМІ, крім спеціалізованих видань, розрахованих на фахову медичну аудиторію, дозволила б значною мірою вирішити цю проблему або хоча б значно зменшити її масштаби.

Іншим проблемним питанням, на думку учасників круглого столу, є низькі розміри штрафів за порушення фармацевтичними закладами ліцензійних умов. Як стверджує юрист, депутат міської ради Володимир Чорноус, такі штрафи прив’язані сьогодні навіть не до мінімальної зарплатні, а до неоподаткованого мінімуму доходів громадян, тобто є кратними сумі в 17 гривень.

Зі слів Н.Штур на сьогоднішній день вже розробляються проекти відповідних нормативних актів, які передбачають посилення адміністративної та введення кримінальної відповідальність за реалізацію фальсифікованих та незареєстрованих медпрепаратів, а також таких, що забороняють рекламу ліків.

Автор: Сергій БІЛИЙ