друкувати


Близько 70% позичальників в Україні не виплачують кредит

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-11 11:45:19

Серйозні проблеми з погашенням кредитів, особливо валютних, є сьогодні майже у трьох мільйонів наших громадян. Про це заявив голова Асоціації антиколекторів і правозахисників України "Ваша Надія", Федір Олексюк в ході прес-конференції на тему: "Вплив фінансової кризи на взаємини між учасниками фінансового ринку".

За словами Олексюка, сьогодні в Україні 12 мільйонів громадян є клієнтами різних фінансових організацій. З них 10 млн - вкладники, 4 млн - позичальники. При цьому близько 70% позичальників частково або повністю не виплачують кредит, так як з економічних причин просто не мають такої можливості.

Експерт Олексюк зазначив, що ситуація з поверненням кредитів в Україні "просто страшна": за даними асоціації, 30% звернень позичальників до антиколекторів стосуються корупції з боку посадових осіб банків.

"Згідно з останніми опитуваннями, близько 90% респондентів сказали, що вони або не довіряють, або не хочуть нічого спільного мати з кредитами. Це страшні речі. Весь світ, фактично, живе в кредит, і кредит - це добре. Ставлення до позичальників і до того, як вони захищені ... звичайно, вимагає дуже серйозних змін", - підкреслив Олексюк.

Як повідомлялось, Нацбанк підтвердив принципову позицію щодо необхідності заборони валютного кредитування населення, що повністю підтримується АУБ.

Джерело: ТСН