друкувати


Триває підготовка до військових навчань «Репід Трайдент» -2011»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-09 01:30:20

У Львові триває друга плануюча конференція із підготовки чергових україно-американських військових навчань серії «Репід Трайдент». Участь у цьому заході беруть понад 60 представників від оборонного відомства України та армій іноземних держав.

Зокрема, для участі у конференції прибули військовослужбовці та спеціалісти від Збройних Сил Канади, Сербії, Республіки Білорусь, Молдови, Польщі, Німеччини. Найбільша іноземна делегація від Сполучених Штатів Америки, до неї увійшло 30 фахівців на чолі із заступником начальника відділу міжнародних навчань оперативного управління Командування Сухопутних військ ЗС США в Європі Кевіном Уолком. Українську військову делегацію очолює перший заступник командира 8-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майора В’ячеслав Назаркін. Конференція триватиме до 10 березня.

Уперше, для обговорення заходів міжнародного військового співробітництва українські та іноземні військовослужбовці збиралися у Львові наприкінці січня цього року. Упродовж цього часу учасники заходу утворили дев’ять робочих групп за напрямками своєї діяльності. Окрім того, що було підбито підсумки минулорічних командно-штабних тактичних навчань із залученням військ «Репід Трайдент -2010», розпочалась робота із уточнення сценарію та структури керівництва цьогорічних міжнародних військових заходів. Учасники конференції визначились із вимогами до району проведення навчань, провели попередню рекогносцировку місцевості, визначили навчальні завдання для підрозділів, які братимуть участь у «Репід Трайдент -2011», розпочали процес узгодження логістичних потреб та юридично-правової бази проведення навчань. Особлива увага іноземних військових зосереджена на готовності матеріально-технічної бази та навчальних місць.

Під час цієї плануючої конференції більш детально підійшли до опрацювання сценарію навчань. Адже цього року проводитиметься так звана «польова фаза». Місцем проведення навчань обрано територію Міжнародного центру миротворчості та безпеки, який розташовано у Яворівському районі на Львівщині. Відбуватиметься «Репід Трайдент -2011» із 25 липня до 6 серпня цього року. За попередніми даними у підготовці та проведенні навчань братимуть участь понад 1200 військовослужбовців. З них, 800 з української сторони. Планується, що основною темою міжнародних військових навчань на Львівщині буде спільне виконання багатонаціональними батальйонами та ротами визначених завдань із підтримання миру. Зокрема, уперше буде проведено спільне десантування близько 500 військовослужбовців аеромобільних та парашутно-десантних підрозділів різних країн із військово-транспортних літаків Іл-76 та С-130 «Геркулес». У проведенні десантної операції братимуть участь 140 військовослужбовців 173 парашутно-десантної бригади армії США, яка базується у Італії. Також планується, що 22 канадські військовослужбовці уперше здійснюватимуть парашутні стрибки із використанням людських десантних парашутів, які є на озброєнні ЗС України та із літаків Іл-76. Для вивчення парашутної техніки канадські десантники прибудуть в Україну на декілька днів раніше. Серед завдань, які планується відпрацювати упродовж «Репід Трайдент -2011»: проведення конвою, здійснення пошукових дій, заняття із управління вогнем, тактичне заняття з використанням системи MILES (індивідуальний симулятор ведення вогню зі стрілецької зброї ), мінної безпеки, спільне десантування тощо.

– Планується, що до травня цього року вдасться врегулювати усі необхідні питання, щоб якісно та вчасно провести захід міжнародного військового співробітництва. Також ми ініціювали роботу із розробки планів і сценарію навчань на 2012 рік,– повідомив генерал-майор В’ячеслав Назаркін.

Зокрема,сьогодні, 9 березня, робоча група на чолі із першим заступником командира 8-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майором В’ячеславом Назаркіним виїхала для попереднього огляду місцевості до Міжнародного центру миротворчості та безпеки (МЦМБ), який розташовано у Яворівському районі на Львівщині.

Наша довідка: Українсько-американське навчання серії «Репід Трайдент» є продовженням навчань «Щит миру», розпочатих у 1994 році. До прикладу, у навчаннях «Rapid Trident – 2008» брали участь представники Збройних Сил 18 країн світу. Найбільш чисельним у цих маневрах був український контингент, який складався майже із 300 військовослужбовців 95-ї окремої аеромобільної бригади, 72-ї окремої механізованої бригади, 26-ї артилерійської бригади, інженерного полку, окремої радіотехнічної бригади.

У 2010 році в україно-американських командно-штабних та тактичних навчаннях із залученням військ «Репід Трайдент -2010», які відбувалися на території МЦМБ на Львівщині, брали участь близько 1400 військовослужбовців армій України, США, Австрії, Азербайджану, Великобританії, Вірменії, Грузії, Македонії, Молдови, Норвегії, Польщі, Росії, Словенії, Швеції, Німеччини та Канади. Метою навчань була підготовка національних штабів і підрозділів до спільних дій у складі багатонаціональних сил в операціях з підтримання миру.

Починаючи з 2010 року за пропозицією американської сторони формат навчання змінено. Відтепер у парні роки проводитиметься командно-штабне навчання із залученням військ, а у непарні – тактичне навчання (так звана «польова фаза»).

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)