друкувати


Які асоціації викликає у вас 8 Березня?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-07 12:00:56

Так часто буває: чуєш слово, словосполучення чи речення, а перед очима одразу постає зовсім інша картинка, але саме та, яка найкраще розповідає про те, що викликало ці асоціації.

Ну що, спробуємо і ми? Які асоціації викликає цифра вісім? Безкінечність, нерозривний зв’язок, дві половинки одного цілого чи просто ще одна цифра для роздумування нумерологів. Березень створює більш творчі асоціації — перші промені ще холодного, але вже весняного сонця, купа води під ногами і натхнених думок в голові. А якщо цифру і місяць з’єднати, вийде 8 Березня — свято весни і краси, а в календарі — Міжнародний жіночий день.

Для отримання повноцінної картини про ставлення іванофранківців до цього святкового дня ми звернулися до перехожих з простим запитанням: які асоціації викликає у вас 8 Березня? А для того, щоб зрозуміти, хто це свято любить найбільше — чоловіки чи жінки, опитуваних розділили за статтю.

Чоловіки: шампанське, квіти, шоколад

Артем Климович, 30 років:

— Перша асоціація — вихідний день, друга — підсніжники. Для мене 8 Березня без квітів — не 8 Березня. Напевно, треба частіше нашим «половинкам» дарувати квіти, а не лише цього дня.

Василь Карп’юк, поет:


— Все ж, це спогад дитинства. Шкільні роки, коли ми всім класом власноруч виготовляли сувеніри для подарунка матерям. і кожного року різні. Потім читали вітальні віршики. А потім вітали дівчат і була дискотека. і те, що таке свято є, — добре. Погано, що «доброзичливці» підкреслюють, що воно радянське і закликають ігнорувати. Але ж у школі нам ніхто не казав, що воно радянське, і все було о’кей.

Іван Харук, журналіст:

— Чомусь 8 Березня асоціюється в мене з великою кількістю тюльпанів. Саме ці квіти зазвичай дарую цього дня. З дитинства мене оточують жінки: мама, сестра — в дитинстві, філологічний факультет — в юності. Ну а потім — щоденне перебування в жіночій компанії на роботі.

А все ж, якщо добре подумати, то 8 Березня — це свято для продавців квітів, парфумів, солодощів, різноманітних сувенірів. Саме вони найбільше «кайфують» з нагоди такого шопоголізму. Бо коли є бажання зробити щось приємне найкращій половині людства, то, на мою думку, це варто робити і в будні дні. і ще одне: 8 Березня заведено вважати днем жінки, а такого ж дня чоловіка немає. Де ж тут гендерна рівність?! (сміється). Зі святом!

Назарій Палагній, студент:

— Недавно виходжу з маршрутки. і перше, що бачу, — рекламний щит, а там — тюльпани. Одразу в голові почала крутитися одна фраза: «Скоро 8 Березня!». А й справді!

Юрій Надольський, журналіст обласного радіо:

— Березень у мене, мабуть, природно, викликає в уяві таку картину: березовий гай, у якому поволі сходить сніг і пробивається травичка. Ще не така звична, зелена, а жовтувата. Жвавіше співають пісень пташки, грайливішим і теплішим стає сонце.

Цифра вісім, якщо її трохи схилити вбік, — це знак безкінечності. А в поєднанні — це свято весни, яка з безкінечності, з незапам’ятних часів перемагає зиму і, здається, перемагатиме її ще безкінечну кількість разів.

Це свято якнайкраще символізує жіночу красу, а разом з тим жіночу любов і любов до жінок, яка, як і цифра вісім, не має ні початку, ні кінця. Любов ця постійна і жадана, як весна після зими. Однак краще за будь-якого письменника, поета, художника, композитора чи співака про 8 Березня каже сама природа. Як приклад — «співучі» березневі коти.

Андрій Левчук, 25 років:

— Квіти, шоколад, шампанське, поцілунки, ресторан, вечеря на двох, нерви, словом, день для жінки.
 
Жінки: «Мужички» напідпитку і з тортиками

Алла Бідюк, 25 років:

— 8 Березня асоціюється з букетами тюльпанів, перших пролісків, цукерками та косметично-банними наборами для мам. А ще з метушливими «мужичками» на вулицях, найчастіше напідпитку, які з зосередженим виглядом тягнуть кудись, тобто комусь, торти та квіти.

Надія Панчій, фармацевт:


— Асоціації великого свята вже немає, хоча надіюся отримати квітку від свого чоловіка. Для мене це очікуваний вихідний день, який традиційно використовую для різноманітних домашніх турбот, бо в будень не завжди вистачає часу на домашній затишок. Тепер більш теплим є для мене День Матері, а 8 Березня — так собі. Коли була молодою, якось емоційніше сприймала це свято.

Анна Малиновська, держслужбовець:

— 8 Березня — це завжди квіти. Але чомусь ніколи не проводжу паралелі з квітами, які дарують мені, швидше зі школою, коли потрібно було купувати квіти для вчителів моїх дітей і вітати їх. Не можу сказати, що це найприємніші асоціації, тому що таким чином свято для себе відходить на другий план. Однак приємні асоціації — це вихідний та можливість посеред тижня поїхати в гості до мами чи сестри й привітати їх.

Олеся Скічко, продавець-консультант:

— Не вважаю цей день святом, швидше — купою зобов’язань: обов’язково потрібно привітати всіх родичок, подруг чи колег. Адже якщо не привітаєш — ображатися будуть довго та сильно. А я не чекаю вітань цього дня. Занадто вже радянське це свято. Асоціації — листівки з написом «С праздником 8 Марта!» на тлі червоних тюльпанів або гвоздик і червоної зірки, а також купа цукерок у коробках.

Ольга Бойчук, домогосподарка:

— Коли чую словосполучення  «8 Березня», одразу перед очима постає така мрія: я лежу на канапі, переключаю пультом телевізійні канали, а чоловік варить їсти, доглядає дітей і подає мені каву з тортом, який сам спік.

Катерина Остапенко, студентка:


— Для мене 8 Березня — подвійне свято: день народження і, звісно, Жіночий день. Отримую цього дня вдвоє більше привітань і подарунків, тому й люблю його вдвоє більше.

Автор: Ольга МОНЧУК
Джерело: Газета "Галичина"