друкувати


Експерти прогнозують Україні рекордне подорожчання всього

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-03 03:45:31

Експерти прогнозують Україні рекордне подорожчання всього – від бензину до меблів. Крім того, саме в березні українці повинні будуть оплачувати ЖКП за новими, вищими тарифами. У підсумку витрати людей будуть збільшуватися практично у всіх напрямках.

Так, попри регулювання цін на гречку, уряд ігнорує ситуацію з борошном. Експерти вважають, що коли уряд ігнорує подорожчання борошна, то не за горами і подорожчання продуктів з неї - хліба і макаронів.

З настанням календарної весни в Україну ще очікуються морози. Через них нас чекає подорожчання ще однієї групи товарів - овочів і фруктів. Проблеми з доставкою і зберіганням вже підвищили вартість капусти і бульбових, а також яблук вітчизняного виробництва. Дороге паливо і обмежена пропозиція від вітчизняних виробників може підвищити кінцеву вартість фруктів і овочів на початку березня ще приблизно на 10%.

У березні також буде переглянута у бік збільшення абонплата за телефонний зв'язок. А дорогий бензин додасть ще близько 1,5% до вартості товарів.

Розглянемо, що ж подорожчає і на скільки.

Зв'язок (+20 ... +37%). «Укртелеком» припиняє експлуатацію застарілого обладнання. Замість посекундної тарифікації місцевих дзвінків для абонентів аналогових АТС буде встановлена фіксована плата. Стаціонарний зв'язок збитковий, оскільки абоненти все частіше користуються послугами мобільних операторів. Саме той, хто мало користується звичайними телефонами, і буде переплачувати. Якщо до березня щомісячна плата у селах становила 10,51, а в містах - 19,73 грн, то після подорожчання вона складе 12,02 (у селах) і 27,02 грн (у містах).

Молочні продукти (+20%). Сезонний фактор - у зв'язку з похолоданням зменшуються надої молока. Це відбивається на обсязі виробництва і роздуває вартість сировини.

Бензин (+10 ... +20% ). Причина - подорожчання нафти на світових ринках. Кожні додаткові 10 доларів в ціні бареля дають ще 60-65 копійок до 1 літра А-95. Залежність українського паливного ринку від імпортних поставок.

Імпортні меблі ( +50% ). Митна вартість імпортних меблів була підвищена в 3-5 разів. У зв'язку з цим імпортери поки що не поспішають розмитнювати свої вантажі на кордоні з Україною. Зараз на українському ринку частка імпортерів досить істотна і наближається до 40%, так що подорожчання продукції в півтора рази, а також її дефіцит споживачі відчують негайно.

Джерело: ТСН