друкувати


Триває кампанія по декларуванню доходів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-28 05:11:41

Громадяни, які успадкували у 2010 році майно не від членів сім’ї першого ступеня споріднення та від нерезидентів, зобов’язані відобразити такі доходи у річній декларації про майновий стан і доходи.

Згідно з нормами Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, рухоме чи нерухоме майно, майнові чи немайнові права) не від членів сім’ї першого ступеня споріднення та від нерезидентів, включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника та відображається ним у річній декларації про доходи.

При отриманні спадщини не від члена сім’ї першого ступеня споріднення оподаткування здійснюється за ставкою 5%, від спадкодавця - нерезидента – 15%. При отриманні будь-яких об’єктів спадщини нерезидентами, незалежно від ступеня споріднення із спадкодавцем застосовується ставка 30%.

Членами сім’ї платника-фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються: її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені діти. Інші члени сім’ї платника-фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Якщо Ви отримали у 2010 році подарунок? Не забудьте відобразити його у річній декларації про майновий стан і доходи!

Згідно з нормами Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», оподаткуванню підлягають кошти, майно, майнові та немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику особою, що не є його членом сім’ї першого ступеня споріднення, або є нерезидентом.

Доходи у вигляді подарунку включаються обдарованими громадянами до загального річного оподатковуваного доходу та відображаються в річній декларації про доходи. При отриманні подарунку не від члена сім’ї першого ступеня споріднення, оподаткування здійснюється за ставкою 5%, при отриманні подарунку від нерезидента – за ставкою 15%.

Членами сім'ї платника-фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються: її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені діти. Інші члени сім’ї платника-фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Якщо Ви продали нерухомість - отримали дохід – сплатіть податок!

Згідно з нормами Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», дохід, отриманий платником від продажу об’єкта нерухомого майна підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб, за винятком продажу житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці) не частіше одного разу протягом звітного податкового року та загальна площа якого не перевищує 100 кв.м.

Дохід від продажу об’єкта нерухомого майна визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі – продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта. У випадку відхилення продажної ціни нерухомості від її ринкової вартості, об’єктом оподаткування є дохід у вигляді різниці між такою ціною та ринковою вартістю, що підлягає декларуванню продавцем – фізичною особою.

Податок самостійно сплачується фізичною особою – продавцем до нотаріального посвідчення договору у сумі, визначеній податковим агентом (нотаріусом). В такому випадку обов’язок подання декларації продавцем нерухомості вважається виконаним.

Якщо у вас виникли запитання – звертайтеся до Коломийської ОДПІ за телефонами 5-10-00, 2-68-78

Джерело: Коломийська ОДПІ