друкувати


Провідна українська гімнастка Дарія Згоба розпочала тренерську практику

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-26 09:30:46

21-річна івано-франківська спортсменка, провідна українська гімнастка, майстер спорту міжнародного класу, заслужений майстер спорту Дарія Згоба вносить корективи в своє спортивне життя.

Нещодавно відома на весь світ гімнастка повідомила про те, що має на меті сконцентрувати всю свою увагу на навчанні підростаючого покоління. Маючи величезний професійний досвід, Дарія може абсолютно спокійно спрямувати свої здібності та навички у новому для неї напрямку – тренерському.

Першу тренерську практику гімнастка отримала в стінах рідної спортивної школи – СДЮШОР №1, неодноразово Дашу запрошували до загальноосвітніх шкіл Києва.

Минулого тижня українська спортсменка відвідала Шетлендські острови (Англія).

П’ятиденний візит Дарії Згоби був більше схожий на обмін досвідом з тренерським складом Шетландської гімнастики. Дарія охоче відгукнулася на запрошення тамтешнього тренера Марка Вайлі.

«Навчання в Англії та Україні зовсім різне. Українська розминка мені подобається більше, адже вона є більш поглибленою», - розповів Марк Вайлі, - «Даша стала нашим натхненням. Вона сповнена нових ідей, а це не дозволить їй залишити спорт».

Дарія жодного разу не пошкодувала, що приїхала на Шетлендські острови і з користю для себе та дітей провела час: «Все було фантастично. Я люблю дітей, вони слухають мене і хочуть бути кращими».

Свій професійний досвід Даша демонструвала юним англійським спортсменам, показувала розминку української гімнастики, різновид підкачування, хореографії і деяких підготовчих вправи до більш складніших гімнастичних елементів. Даша ділилася тим, що стало частиною її життя, вправами, які вона виконувала по чотири години на день, шість днів на тиждень, без яких практично вже не уявляє свого життя. Адже займається не рік і не два, а вже 16 років поспіль.

Її талант до гімнастики тренер помітила ще в чотири з половиною роки, коли Дарія вперше прийшла на заняття. Так, впродовж16 років дівчина займалася під пильним керівництвом заслуженого тренера України Оксани Крижанівської, яку спортсменка і нині вважає своєю другою мамою. «Приємно, що протягом стількох років ми працюємо разом, і це чудово, що в мене хороші відносини з моїм тренером», - додає Даша Згоба.

Такі тісні відносини суттєво допомагають і в здобутті високих результатів. Так, в 2006 році, у віці 17 років, на чемпіонаті світу в Бразилії вона посіла третє місце в улюблених вправах на брусах. В 2007 Дарія стала чемпіонкою Європи і виграла чемпіонат світу в Німеччині. В 2008 наша гімнастка брала участь в Олімпійських іграх в Пекіні та фінішувала на восьмій сходинці. І цей досвід вважає найбільшою своєю світовою практикою.

Попереду на Згобу чекають відповідальні змагання – Всесвітня Універсіада, де вона втретє представлятиме Прикарпатський національний університет, в якому зараз навчається. Але тим не менше, у Дарії Згоби чимало планів на майбутнє. Після завершення університету вона планує поглибити свої знання саме у тренерському напрямку, потім здобути ступінь магістра і, можливо, спрямувати свій розвиток у спортивну психологію.

Для Дарії Згоби настає час нескінченних можливостей та шляхів реалізації своїх бажань. Як запевняє Даша, зараз у неї немає жодних обмежень для втілення нових ідей.

Джерело: sport.if.ua