друкувати


Я.Гошій: Перед тим, як критикувати, щось запропонуйте

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-22 04:30:24

Секретар міської ради за своїми обов’язками організовує роботу депутатського корпусу та структурних відділів міської ради. Про те, як це вдається, ми розмовляємо із Ярославом Гошієм, секретарем Коломийської міської ради.

- Пане Ярославе, думаю, не буде одкровенням той факт, що згоди між депутатами бракує. Очевидно, це є відгуком «бурхливої» виборчої кампанії. З іншого боку, ви вже не раз наголошували, що своїм головним завданням бачите консолідацію депутатського корпусу. Скажіть, якими засобами будете це робити та чи, взагалі, можливо на сьогодні об’єднати депутатів?

- Я б не абсолютизував оцей момент незгоди серед депутатів. Насправді вона не така велика, як може здатись. Справа в тому, що під час виборчої кампанії та обрання заступників у когось спрацювали амбіції. Однак із обранням секретаря міськради та заступників усі пристрасті уляглися, виборча кампанія закінчилась. І міська рада запрацювала у нормальному режимі.

Що мені подобається у нашій міській раді, це те, що у нас ніколи не було великого політичного забарвлення та відповідно протистоянь, як це маємо у Верховній Раді. Усі депутати, незважаючи на те, хто до якої партії належить,  працюють для Коломиї та коломиян.

Що стосується секретаря міської ради. Він повинен бути містком між законодавчою та виконавчою гілками влади. Дуже багато означає, якщо є порозуміння між депутатським корпусом та міським головою. І для цього масу зусиль повинен докладати якраз секретар міської ради. В цьому я бачу свою роботу.

- Я з вами згоден у тому, що після обрання секретаря міської ради пристрасті дещо притихли. Чи можна вважати, що у раді з’явилась стабільна більшість, та що ваша фракція «Батьківщина» відтепер теж належить до неї?

- Давайте визначимось із поняттями. Що таке більшість і опозиція, та опозиція до кого?

- У нашому випадку до міського голови.


- Що стосується мене та фракції, наша позиція стосовно міського голови однозначна. Якщо він пропонуватиме конструктивні рішення, спрямовані на благо громади, то ми його підтримуємо і підтримували б навіть якщо б я не був секретарем. Немає значення чи я з головою в одній партії чи в протилежній. Якщо будуть якісь рішення, що будуть перечити добру місту, я все одно буду вставати і висловлювати свою точку зору.
Але на даний момент такого немає. Я бачу, що людина налаштована щось змінити у місті. І цим треба скористатись. Усі позитивні та правильні пропозиції міського голови будуть підтримані і «Батьківщиною»,  і «Фронтом змін», і «Свободою».

Всі розуміють, якщо не буде каналізації чи дороги будуть погані, перед громадою винними будуть не конкретно УПП, «Свобода» чи «Батьківщина», а усі депутати. Для коломиян немає різниці з якої хто партії. Якщо ти потрапив до міської ради – то виконуй свій обов’язок, старайся щось зробити для міста.

- Досить політики, перейдімо безпосередньо до вашої роботи. Вона пов’язана із депутатськими запитами та зверненнями громадян. Скажіть, які проблеми найчастіше цікавлять коломиян?

- З депутатської лави дуже часто звучать звернення щодо організації та проведення тендерів. У депутатів складається така думка, що не усі тендери проходять на відповідному рівні. Але левова частка депутатських звернень стосується повсякденного життя. Це дороги, прибудинкові території, ремонт під’їздів тощо. Люди приходять до депутатів і хочуть конкретної відповіді. І тут важливе завдання для нас – це дати депутату адекватну і конкретизовану відповідь по його запиту, а не просту відписку типу «немає коштів».

Але і від самого депутата залежить, як він буде лобіювати інтереси людей, що до нього звернулись. От ми усі навчились критикувати. В силу цього я пропоную перед тим, як критикувати щось, самим запропонувати, як вирішити ту чи іншу проблему.

- Ви торкнулись цікавої теми. Наскільки активні є наші депутати у внесенні пропозицій щодо вирішення глобальних та буденних міських проблем? І також хотілося б знати чи усі новообрані депутати зробили хоча б по одному запиту чи зверненні, чи є ще такі, які не скористались цим своїм правом?

- Скажу вам, що за попередню каденцію були такі депутати, що не дали жодного запиту та жодного разу не виступали з трибуни. Втім депутатські запити теж відрізняються один від одного. Спробую пояснити: можна дати запит чому, мовляв, не закручена лампочка у якомусь під’їзді. Хоча депутати чудово знають, які служби цим займаються, і можна самому подзвонити до керівника і вирішити цю проблему без запиту та виступу з трибуни. А є дійсно ґрунтовні запити, що стосуються вирішення глобальних проблем розвитку міста.
Головне, щоб депутати не забували, що вони обрані громадою для представлення її інтересів. До слова, ми відкриваємо громадські приймальні  депутатів. І кожен обранець зможе приймати громадян у себе в окрузі.

- Чи доводилось вам зустрічатись із фактами, коли депутати намагались пролобіювати власні бізнесові інтереси?

- На даний момент з таким не зустрічався. Пояснюю це тим, що найбільше зловживань відбуваються стосовно землі, а на сьогодні у нас прийнято мораторій на виділення земельних ділянок. Тому ця тема поки що відійшла на другий план.

- Ви завели мову про землю, давайте її продовжимо. Якось ми з вами спілкувались на тему коломийської землі, і ви запропонували змінити сам механізм видачі земельних ділянок. Була мова про те, щоб за кошти міста провести до ділянки усі комунікації – каналізацію, світло, дорогу і не надавати її безкоштовно, виставляти її на продаж. Чи будете пропонувати якось узаконити таке рішення у межах Коломиї?

- Безперечно. Справа в тому, що у цій схемі я бачу декілька плюсів. По-перше, одразу відсікається ринок зловживань. Той, хто дійсно хоче будуватись, дійсно купить ділянку і розпочне там роботи. Не буде бізнесменів від землі, тих, хто безкоштовно отримує від міста ділянку, а потім її перепродує. Крім цього, це буде і додатковий дохід до міського бюджету.

- Чи задоволені ви тим, як виконуються рішення сесії міської ради управліннями і відділами?


- Поки, що в мене йде процес ознайомлення, адже я ніколи не був пов’язаний із роботою секретаря міської ради.  Деякі речі я бачу по-своєму, але поки що я не готовий відповісти на ваше питання. Втім зазначу, що завжди для покращення ефективності слід влити нову кров. В мене є своє бачення на ті чи інші процеси, його і постараюсь запровадити. Найголовніше – це те, щоб людина, яка звертається до міської ради, в місячний термін отримала адекватну та чітку відповідь. Не відписку, нікому не потрібну, а чітку відповідь.

- Що стосується інформаційної політики. Чи плануєте щось змінювати у інформуванні громади стосовно діяльності міської ради?


- Усі рішення міської ради я хочу перевести у електронний варіант і помістити на сайт міської ради. Хочу, щоб уся інформація була відкрита та щоб нічого не було завуальовано. Наведу приклад, він стосуватиметься земельних відносин. Є така програма, коли вводиш прізвище, тобі комп’ютер видає усе, що на цю людину зареєстровано.  Я думаю, що таким чином до кінця року ми зможемо оприлюднити усю інформацію, що стосується земельних ділянок та оренди приміщень.

Спілкувався Віктор Фітьо

Джерело: http://kolpravda.at.ua