друкувати


Олег Зарубінський дав відповідь на звернення Коломийської міської ради

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-22 10:45:07

На ім'я Коломийського міського голови Ігоря Слюзаря надійшов лист-відповідь на звернення Коломийської міської ради з приводу обмеження культурних та національних прав українців у Російській Федерації від голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Верховної Ради України Олега Зарубінського.

Як повідомив нардеп, питання забезпечення прав та законних інтересів українців в Російській Федерації, з огляду на останні події, набуло широкого суспільного резонансу в Україні. До Комітету надходили заяви від низки обласних, районних та міських рад, партійних осередків щодо ситуації навколо українських громадських інституцій та стану забезпечення національно-культурних потреб українців у Російській Федерації.

Комітет, в межах здійснення контрольної функції, звернувся до Міністерства закордонних справ України з проханням надати інформацію про вжиті у зв'язку з цим заходи.

За інформацією МЗС України, питання забезпечення прав і свобод українців в російській Федерації залишається одним із ключових у порядку денному українсько-російського діалогу на всіх рівнях.

За фактом виникнення перших непорозумінь у роботі Федеральної національно-культурної автономії українців та Об'єднання українців Росії були задіяні відповідні механізми з метою уникнення подальших ускладнень.

В контексті розвитку подій Українською стороною неодноразово наголошувалося, що Україна як держава, в якій створено всі умови для вільної діяльності об'єднань громадян, у тому числі й російської діаспори, занепокоєна існуючими в Росії умовами для реалізації українцями права на об'єднання та задоволення культурних і мовних потреб. Ця позиція висловлювалася не лише в двосторонньому діалозі, але й коментувалася для ЗМІ.

Щодо ситуації навколо Бібліотеки української літератури в м.Москві, то на сьогоднішній день, за наявною інформацією, бібліотека працює у звичайному режимі, читачі відвідують абонентський та читальний зали.

Разом з цим, за ініціативою Міністерства закордонних справ та Міністерства освіти, науки, молоді та спорту України було підготовлено звернення до Президента України В.Ф. Януковича щодо забезпечення відкриття української бібліотеки на базі Національного культурного центру у м. Москві як повномасштабного закладу української книги. Президент України дав відповідне доручення заінтересованим органам виконавчої влади здійснити необхідний комплекс заходів.

На засіданні української частини Підкомітету з питань гуманітарного співробітництва Українсько-Російської міждержавної комісії 26 січня ц.р. Було прийнято рішення про відкриттяу м. Москві загальноосвітнього навчального закладу з українською мовою навчання, який, як планується, має розпочати свою діяльність з нового навчального року у вересні 2011 р.

Також Посольством України в Російській Федерації вживаються заходи щодо сприяння самоорганізації українців Росії та функціонування потужної і ефективної громадської організації із загальноросійським статусом.

Депутат запевнив, що питання підтримки закордонних українців, у тому числі українців Росії, сприяння їх організаційному розвитку постійно перебуває в полі зору Комітету. Відповідно до звернення Комітету органами виконавчої влади щоквартально подається інформація про стан реалізації державної політики щодо відносин із закордонними українцями, зокрема в контексті виконання Рекомендацій парламентських слухань “Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці”. Також Комітет здійснює заходи, спрямовані на удосконалення законодавства щодо закордонного українства.

Спільні зусилля громадськості та владних інституцій обох держав дозволять знайти взаємовигідні шляхи співробітництва та сприятимуть якнайповнішому задоволенню національно-культурних потреб українців Росії.

Джерело: Відділ організаційно-аналітичного забезпечення Коломийської міської ради