друкувати


І.Данилишин: Чемпіонат Європи серед молоді 2011 року відбудеться в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-10 11:30:00

У п’ятницю, 4 лютого, до прес-центру нашого порталу завітала відома у спортивному світі людина. Як і обіцяв sport.if.ua, нашим гостем став заслужений тренер України, віце-президент Івано-Франківської обласної федерації боксу, коломиянин Іван Данилишин.

За короткий час вдалося обговорити багато питань життя боксу на Прикарпатті та Україні. До вашої уваги короткий звіт, про що йшла мова того дня на чат-конференції.

Продуктивний 2010 рік


"Минулий рік був дуже продуктивний, вдалося зробити дуже багато, — розпочав Іван Ярославович. — Традиційно кожного року ми оздоровлюємо у спортивних таборах дітей. Виїжджаємо на море у кількості близько 50 чоловік і проводимо навчально-тренувальні збори. Також вже традиційно проводимо збори у горах, часто буваємо у Шешорах".

За словами Данилишина, 2010 рік був доволі успішний. Це, зокрема, золото, срібло та дві бронзи на молодіжних іграх. До порівняння, якщо у 2009 році Прикарпаття на цьому змаганні посіло 18-е місце, то минулоріч пробилося одразу на шосте. На чемпіонаті України серед жінок Прикарпаття посіло друге місце. У жіночому боксі Прикарпаття постійно у лідерах.

2010 рік запам’ятався міжнародними матчевими зустрічами: Україна — Марокко в Івано-Франківську та Україна — Франція у Коломиї. На початку року олімпійська збірна України з боксу мала збори в Коломиї.

Лідери області

Іван Данилишин відзначив виступ на молодіжних іграх іванофранківця Володимира Марценюка, коломиянина Арсена Різуна. Трошки більшого чекали від Руслана Струка, Михайла Селіванова, які не вибороли медалей.

Росте конкуренція всередині нашої області, адже розширюється боксерська географія Прикарпаття. Потужні осередки діють у Надвірній, Кутах, Калуші, Долині. Лідерами є Івано-Франківськ, Коломия, Надвірна. Як каже Іван Данилишин, завдяки цьому звання чемпіона області ста все престижнішим, боксери рвуться представити Івано-Франківщину на Україні.

Традиційно лідером на Прикарпатті у досягненнях боксерів минулого року був Івано-Франківськ. Друге місце посіла Коломия, третє — Надвірна. В області є плеяда хороших перспективних боксерів: івано-франківці Володимир Марценюк, Михайло Селіванов, коломияни Тарас Криштофович, Ярослав Палійчук, Арсен Різун, Руслан Струк з Надвірної. Відзначив віце-президент і талановитих тренерів: Анатолій Мушій, Сергій Данилів, Віктор Григоришак, Тарас Вінтоняк, Михайло Ніньовський.

Наші у збірних

Прикарпатські боксери вже входять до збірної команди України у різних вікових групах. До молодіжної національної команди пробилися Марценюк, Струк, Криштофович. Близько десяти хлопчиків входять до збірної України шкільного віку.

Щодо дорослої, олімпійської збірної, то на Прикарпатті відбувається зміна поколінь. Свого часу до неї входили Володимир Колесник, Андрій Федчук, Євген Боднар, Поляков, Сервін Сулейманов. Тренери дуже тісно з ними працювали, практично лише на них, через це молодь залишилася трішки на другому плані. Якраз нині цю прогалину прикарпатські боксери заповнюють.

Плани на 2011 рік

"Нещодавно ми приїхали з засідання Європейської федерації боксу в Стамбулі, де було прийняте рішення, що чемпіонат Європи серед молоді 2011 року відбудеться в Україні, — розкрив таємницю Іван Данилишин. — І якщо це змагання таки відбудеться в Україні, то прийме його Івано-Франківськ. В нас вже є така домовленість з Федерацією боксу України. Подія планується на 15-22 серпня. Такі змагання останній раз в Україні проводилися у 1974 році в Києві".

Як каже віце-президент обласної федерації, нині тут зібрався молодий і амбіційний колектив: президент Ігор Халаменда, віце-президенти Олександр Долішній, Андрій Савчук, Роман Мулик. Крім чемпіонату Європи плануються міжнародні матчеві зустрічі, паралельно в Коломиї та Івано-Франківську.

Місяць тому на засіданні виконкому Федерації боксу України Прикарпатський бокс хвалили за активну роботу. Було відзначено хороші взаємини з ФБУ, добрий розвиток жіночого боксу, роботу з молоддю. Івано-Франківщину вважають дуже перспективною в плані боксу.