друкувати


Підпільна гуральня

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-10 09:30:28

Проблема незаконного обігу алкогольних напоїв набула серйозного значення та неабиякої актуальності, наголосив начальник Головного відділу податкової міліції ДПІ в  м.Івано-Франківську майор податкової міліції  Євген Данилюк. За його словами виготовлення та реалізація такої продукції у даний час перетворилася на вкрай прибутковий, криміналізований тіньовий бізнес.

При чому такі питання, як якість алкогольних напоїв, їх вплив на здоров’я споживача, дотримання законодавства щодо сплати податків, захист легального виробника для «тіньових» бізнесменів відходять на другий план. Певна частина алкогольних напоїв є фальсифікованою. І реалізуються такі вироби не обов’язково “з рук”. Працівники податкової міліції неодноразово  виявляли такий алкоголь в легальних закладах торгівлі та громадського харчування.

Ця проблема також пов’язана із незаконним обігом марок акцизного збору, які повинні, у першу чергу захищати людей від споживання недоброякісного алкоголю, але, на жаль, і марки також підробляються, зауважив Євген Данилюк. Він наголосив,  що минулого року співробітники податкової міліції  вилучили  570 літрів алкогольних напоїв на суму близько 40 тис.грн. Крім того, вилучено  понад 15 тис. літрів спирту, який був сировиною для виготовлення на підпільних гуральнях фальсифікованої горілки, та виявлено 2 підпільних цехи по нелегальному виробництву алкогольної продукції. Торік, працівники податкової міліції  порушили  2 кримінальні справи, пов’язані з незаконним обігом алкогольної продукції та марок акцизного збору.

Відповідаючи на запитання журналістів, Євген Данилюк  зауважив, що уже в січні  цього року працівники  податкової міліції вилучили  725 літрів алкогольних напоїв та близько 1200 літрів спирту на загальну суму 70 тис.грн. Зокрема, співробітники відділення протидії незаконному обігу підакцизних товарів УПМ в м.Івано-Франківську виявили  підпільний цех з  нелегального  виробництва алкогольної продукції. Під час  обшуку житла та підсобних приміщень одного з жителів обласного центру було виявлено та вилучено понад 700 літрів фальсифікованих алкогольних напоїв, близько  1200 літрів спирту, металеві корки та пристрої (ключі)  для закоркування пляшок з алкогольними напоями, етикетки  горілки “Пшенична”, більше 1500 марок акцизного збору з явними ознаками підробки, дозатори, поліетиленові ящики з порожніми пляшками від алкогольних напоїв різних торгівельних марок. Всього вилучено товарно-матеріальних цінностей на суму близько 80 тис.грн. На сьогодні по даному факту проводиться перевірка та буде прийнято рішення згідно чинного законодавства, констатував Євген Данилюк.

Він відповів на численні запитання журналістів, що стосувалися постачальників спирту для виготовлення алкогольних напоїв; про те, як розпізнати споживачу фальсифіковані алкогольні напої; про підсумки операції «Зимовий курорт», «Бюджет» та «Щит».

Завершуючи брифінг Євген Данилюк повідомив, що власне здоров’я дорожче декількох зекономлених гривень при купівлі підозрілої горілки. А особам, які займаються виготовленням та реалізацією фальсифікованих алкогольних виробів, використовують підроблені марки акцизного збору, він нагадав, що за такі дії існує кримінальна відповідальність.

Також він коротко підсумував  діяльність податкової міліції Івано-Франківська  у 2010 році  щодо запобігання  злочинів у сфері оподаткування.

Джерело: Управління податкової міліції ДПА в Івано-Франківській області