друкувати


Вартість послуг дошкільних закладів Івано-Франківська збільшиться на 25%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-08 10:30:02

Вартість послуг дошкільних закладів обласного центру збільшиться на 25%. Чому? І що кажуть батьки?

Таке рішення прийняв виконком Івано-Франківської міськради, правда, останнє слово ще залишається за депутатами. За новими розцінками, за малят до трьох років батьки платитимуть вже не 4, а 5,20 грн. за день. А оплата для дітей від 3 до 7 років зросте з 6,20 до 8 грн. «Чого ви нарікаєте? Ви б змогли прогодувати дитину самотужки за 8 грн.?» - відповідають обуреним батькам ініціатори здорожчання.

Дорогі діти

Не секрет, що в цілому послуги дитсадка обходяться батькам насправді у 2-3 рази дорожче, ніж власне сама офіційна плата за харчування. Донечка пані Марії виховується в ясельній групі у садочку «Пізнайко». Новина про збільшення оплати матір геть не тішить. Адже виховує дитину без батька, а єдиний на сьогодні місячний дохід - це допомога по догляду за дитиною приблизно 600 грн. «Офіційно плачу по 4 грн. на день, за 22 календарні дні виходить 88 грн. Крім того, по 10 грн. щомісяця на потреби дитячого садочка, по 20-30 грн. здаємо на дні народження вихователів, - розповідає пані Марія. - Також батьки здають гроші на подарунки для дітей від Діда Мороза та Святого Миколая. А ще по 5-8 грн. періодично доводиться здавати на різноманітні вистави. «З одного боку, дитина може не піти у театр, а з іншого - няня не буде сидіти з однією дитиною в садочку», - каже пані Марія. Але це ще не всі витрати: у дитсадку «Пізнайко» батьки купують канцтовари, роздаткові матеріали, по два комплекти білизни, здають на ремонт тощо.

Мама дитини, яка виховується в тому ж садочку в середній групі, каже, що батьки щомісяця скидаються на фрукти для дітей. «Якщо піднімуть ціни на харчування, ми ці внески все одно будемо робити. Бо всі хочуть, щоб дитина повноцінно харчувалася», - каже вона. Якщо до цього додати платні курси англійської мови, танці тощо, то на дитсадки батьки, крім офіційної плати, витрачають 150-200 грн. щомісяця.

Третя мама, дитина якої вже перейшла у старшу групу, попросила не вказувати її імені та назви садочка. Умовно назвемо її пані Ірина. Досі вона платила за послуги дошкільного закладу 136 грн. на місяць, незабаром доведеться платити на 40 грн. більше. «По 30 грн. коштують курси англійської мови і танці. Від танців довелося відмовитися. Плюс гроші збирають на фотографії, театр, цирк і всякі потреби садочка», - розповідає мама. Батьки також здають гроші на Миколая, Новий рік, дні народження виховательок, їхні іменини, 8 Березня. «Ніколи не питають, можеш здати чи ні, кажуть здати, і все!», - нарікає вона. Так, до офіційної оплати на перебування дитини у садочку пані Ірина щомісяця витрачає ще приблизно сотню гривень. Мама зізнається, що інколи не водить доньку в садок, коли плануються походи в театр чи цирк. «Мені хочеться, щоб дитина розвивалася, але якщо нема за що? Можу і фотографії не брати, але дитина просить...».

Оплата обґрунтована

Законодавство дозволяє виконавчому комітету щороку переглядати розмір оплати за перебування дітей у дошкільних навчальних закладах. Крім того, Кабміном затверджені норми харчування у навчальних та оздоровчих закладах. За словами начальника управління освіти і науки Івано-Франківська Наталії Микули, наразі в обласному центрі виконання норм харчування забезпечується лише на 78,4%. Це означає, що дітям не вистачає м'яса, риби, твердого сиру та інших продуктів. «Батьки знають, що щорічно піднімається плата. І я не думаю, що за 8 грн. на день можна забезпечити різнокалорійне триразове харчування», - каже пані Наталія.

Саме у 8 грн. буде обходитися харчування батькам дітей віком від 3 до 7 років. Ще 8 грн. на кожну дитину передбачено у міському бюджеті. Однак, за словами начальника управління освіти і науки, міська казна бере на себе левову частку витрат на харчування дітей. «Якщо повноцінне харчування у звичайній дошкільній групі коштує 16 грн., то 50% (8 грн.) платить міський бюджет, а 50% - батьки. В санаторній дошкільній групі таке харчування вже коштує 22,80 грн. Однак батьки все одно платять 8 грн., а міський бюджет доплачує не половину, а більше - 14,80 грн.», - роз'яснює Наталія Микула. За таким самим принципом кошти з бюджету виділяються на харчування дітей, які виховуються в ясельних групах. Батьківська плата становитиме 5,25 грн. Однак на дітей, які навчаються у санаторних групах, у міському бюджеті передбачено 12,09 грн. на день на кожного.

Крім того, за рішенням виконкому, батьки двійнят платитимуть не 8, а 7 грн. на день. В окремих випадках за поданням керівників дитсадків управління освіти і науки має право звільнити від оплати матеріально неспроможні сім'ї.

Ніхто не змушує?

Більшість батьків погоджуються, що за 8 грн. на день неможливо прогодувати свою дитину. Але, кажуть матері, через підвищення ціни їм доведеться більше заощаджувати на чомусь. Жінки бояться, що збільшення ціни на харчування потягне за собою і зростання "неофіційних тарифів". Наталія Микула не заперечує, що батькам нерідко доводиться за власний кошт купувати для дітей іграшки чи роздаткові матеріали. Адже захищеними статтями у міському бюджеті гроші передбачені тільки на зарплати, комунальні послуги та харчування дітей у розмірі 50%. Однак, за її словами, здавати гроші на різноманітні святкування ніхто не вимагає. «Батьки самі це ініціюють. Потім одні хочуть здавати, інші - не хочуть, - каже пані Наталія. - І тоді починаються телефонні дзвінки. Але їх ніхто не змушує під дулом автомата. Дитинку не виключать з садочка, якщо мама не здасть на день народження для виховательки».

Маля з садочка справді не виженуть. Однак, чи не будуть до нього вихователі ставитися гірше, ніж до інших? Чи захочеться дитині наступного дня йти в садочок?

Нагадаємо, що остаточне рішення про підвищення оплати за перебування дітей у садочку має прийняти сесія Івано-Франківської міської ради. А на чому прийдеться заощаджувати батькам, вирішувати радам сімейним.

Автор: Марія ГАВРИЛЮК
Джерело: Галицький Кореспондент