друкувати


Сьогодні в Україні майже півмільйона дітей страждають від зниження слуху

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-08 02:30:12

Сьогодні в Україні майже півмільйона дітей страждають від зниження слуху. У майже 30 тисяч із них порушення слуху є незворотними. Часто в глухоті дитини вині самі батьки. Які причини зниження слуху і як не допустити втрати слуху у дитини, розповідає головний дитячий отоларинголог МОЗ Анатолій Косаковський.

- Анатолію Лук'яновичу, чому діти народжуються глухими? Вади слуху передаються генетично?

Є випадки, коли глухота генетично зумовлена, але насправді це не дуже великий відсоток дітей. Звичайно, якщо батько і мати не говорять і не чують, є ймовірність, що й дитина у них народиться глухонімою. Але треба дивитися, чому вони не говорять: чи це у них генетично закладено, чи вони просто вчасно не отримали слухові апарати і не мали можливості коригувати слух.

Найбільша причина - це вірусні інфекції, які переносить мама під час вагітності. Це може бути краснуха чи звичайний грип. З грипом останнім часом треба бути особливо обережним, він дає дуже багато ускладнень. Крім того, негативно впливає сучасне навколишнє середовище, різні домішки у продуктах. Наприклад, ГМО. Хоча його негативна дія однозначно не доведена, але вона й не спростована.

Особливо шкідливим є антибіотики типу гентаміцин, неоміцин, канаміцин - усього більше 20 видів. Якщо мама приймає їх під час вагітності або якщо новонародженій дитині дають ці антибіотики - велика ймовірність виникнення вад слуху. До речі, якщо після вірусних інфекцій проблеми зі слухом у дітей лікуються, то після антибіотиків вади слуху майже невиліковні. Причину, на жаль, не завжди можна встановити, але це нічого не дає. Важливо якомога раніше виявити розлади слуху і розпочати лікування, найкраще - до 6 місяців.

- Як сьогодні можна перевірити, чи у такої маленької дитини все гаразд зі слухом?

На жаль, в Україні майже не проводиться ехоскринінг новонароджених, завдяки якому можлива діагностика порушень слуху вже у перші дні після народження. Такі апарати є в Охматдиті та ще в кількох клініках у різних регіонах. Це дуже мало. Такий апарат має бути в кожному пологовому будинку, тільки тоді ми зможемо оперативно виявляти дітей із проблемами слуху і вчасно визначати, кому з них потрібен кохлеарний імплант, а кому - слухові апарати. Раннє виявлення проблем зі слухом надзвичайно важливе. Якщо цим дітям вчасно не надати допомогу, то після п'ятирічного віку, на жаль, вже нічого зробити не вдасться.

Слухопротезування і кохлеарну імплантацію треба розпочинати до річного віку, тоді є повна надія, що дитина буде повноцінно розвиватися. А батьки нерідко помічають, що з дитиною щось негаразд, лише в 3-4 роки. Кажуть: а ми думали, що він просто пізніше почне говорити. А виявляється, що дитина весь цей час просто нічого не чула!

- А батьки можуть самостійно визначити, що дитина нічого не чує?

Так. Я радив би звертати увагу на такі ознаки: чи є гудіння у дитини, яке воно - монотонне якесь, дивне, чи таке, як у всіх дітей. Якщо дитина не чує, в неї гудіння іншого тембру. Чи реагує дитина на різні звуки, наприклад, на плескання в долоні. Чи повертає голову на звук, чи рухає очима. Треба слідкувати, чи дитина каже перше «мама-тато» в потрібному віці.

Якщо до року дитина не розмовляє і ніяк не реагує на шелест, стукіт-грюкіт, треба бігом бігти до отоларинголога. Навіть якщо в одному місці вам скажуть, що все нормально, дитина ще заговорить, треба їхати на дослідження до іншої клініки. Буває таке, що дитина просто видає якісь звуки, але не говорить. Справа в тому, що, оскільки вона не чує мови, вона не може повторювати те, що говорять батьки. Німецькі вчені доводять, що якщо починати реабілітацію після 8 місяців, то це вже буде запізно. А в нас батьки у 3 роки з дітьми приходять і кажуть: «Ми думали, що вони пізніше будуть говорити».

- Якщо батьки малюка, який не чує, вчасно звертаються до отоларинголога, які далі перспективи у такої дитини?

Якщо зниження слуху до 85 децибел, потрібне слухопротезування. На сьогодні з цим проблем немає. Частину слухових апаратів закуповує держава. Один апарат коштує до 7000 гривень. Якщо підтверджується, що дитина взагалі нічого не чує, її ставлять на чергу на кохлеарний імплант, і як тільки вони з'являються, дитину оперують. Сьогодні він коштує 200 тисяч гривень. Оперують до року, а частіше - з 1 до 2-3. Кохлеарний імплант - це електронний протез внутрішнього вуха, коли у внутрішнє вухо вставляються електроди і йде стимуляція. Але це не так, як окуляри - одягнув і вже бачиш. Коли вставляється кохлеарний імплант, дитина спочатку чує лише дивні звуки, шелест. І треба ще півроку чи рік вчити дитину розрізняти звуки. Це не так просто. З імплантом потрібно проводити реабілітацію. Батьки і лікарі-сурдологи мають постійно займатися з дитиною.

- Діти з імплантами зможуть народити здорових дітей?

Так, вони будуть розмовляти так, як і ми з вами. Зможуть вчитися в школі, закінчити університет і будуть повноцінними громадянами. Якщо хвороба не була генетично зумовлена, то у них будуть здорові діти.

Наталка ГОЛОМІДОВА


До теми: Врятовані з полону тиші

Минулого тижня шестеро франківських діток із вадами слуху безкоштовно отримали слухові апарати на обидва вушка. Тепер маленькі франківці зможуть чути, а отже, і розмовляти!

На Прикарпатті сьогодні майже тисяча дітей мають проблеми зі слухом. Практично половина з них є інвалідами. «Чим раніше слухопротезується така дитина, тим більше вона має шансів нормально розвиватися, чути, розмовляти й адаптуватися в суспільстві», - роз'яснює Зоя Ціхонь, заступник начальника Головного управління охорони здоров'я ОДА. За останні чотири роки за кошти державного бюджету слуховими апаратами забезпечено майже 95% прикарпатських дітей, які мають потребу у слухопротезуванні. Цього року закладено 100 тисяч гривень, щоб змінити ті слухові апарати, які вичерпали свій гарантійний термін, і для 70-100 дітей придбати нові.

Івано-Франківськ - це перше місто, де дітки з вадами слуху з західного регіону отримали слухові апарати в рамках благодійної акції від торгової марки «Pampers». Як повідомила представник ТМ Яна Горохова, 12 дітей отримали апарати вартістю 10 тисяч гривень кожен. Дітки віком до 2,5 років приїхали разом зі своїми батьками, більшість з яких є інвалідами слуху. Підтримати батьків вирішила відома телеведуча, мама чотирьох дітей Сніжана Єгорова, яка й вручала слухові апарати.

Джерело: Галицький Кореспондент