друкувати


На колегії прийнято важливі питання Коломийського району

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-04 03:45:39

3 лютого 2011 року відбулось засідання колегії Коломийської районної державної адміністрації, на якій розглянуто питання про підсумки виконання програми соціально-економічного розвитку району за 2010 рік, районну цільову соціально-економічну програму будівництва (придбання) доступного житла на 2011-2017 року та виконання бюджету району та районного бюджету за 2010 рік.

До початку колегії голова районної державної адміністрації Михайло Негрич представив нових керівників: начальника управління економіки райдержадміністрації Любомира Касіяна, начальника управління Держкомзему у Коломийському районі Святослава Бучелюка та начальника управління ветеринарної медицини Василя Хому.

У засіданні колегії взяли участь заступник начальника головного управління – начальник управління регіонального розвитку та інвестиційної діяльності обласної державної адміністрації Богдан Максимик, консультант організаційного відділу апарату обласної державної адміністрації Світлана Ластовецька.

Про підсумки виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку району за 2010 рік доповідала начальник відділу житлово-комунального господарства, соціально-економічного розвитку та розвитку інфраструктури району управління економіки райдержадміністрації Любов Глушкова. Протягом 2010 року обсяг реалізованої промислової продукції підприємствами району становив 153,0 млн грн, що на 29,6 млн грн більше, ніж за відповідний період 2009 року. За темпом зростання реалізованої промислової продукції район займає сьоме місце серед міст і районів області. Приріст одержано передусім за рахунок ТОВ "АБО-МІКС", реалізовано продукції на суму 116457,0 тис.грн, СПНГК "Дельта" – 14271,0 тис.грн, ДП "Коломийський ветсанзавод" – 1958,8 тис.грн, ТзОВ "Корнич" – 5822,9 тис.грн, ДП "Коломийський держлісгосп" – 8278,0 тис.грн та інші.

Пріоритетами розвитку району у 2010 році визначено розвиток сучасного агропромислового комплексу, підвищення соціальних стандартів, розвиток людських ресурсів, реформування житлово-комунального господарства, спорудження найважливіших інженерних комунікацій, впровадження заходів щодо економії паливно-енергетичних ресурсів та охороні навколишнього середовища, а також забезпечення ефективного функціонування реального сектору економіки.

У районі розроблено цільову соціально-економічну програму будівництва (придбання) доступного житла на 2011-2017 роки, метою, якої є підвищення рівня забезпечення громадян, що потребують поліпшених житлових умов відповідно до законодавства шляхом запровадження нового фінансово-інвестиційного механізму державної підтримки будівництва доступного житла. За словами доповідачки, програма виконується трьома етапами. На першому (2011-2012 роки) передбачено впровадження фінансово-інвестиційного механізму державної підтримки будівництва (придбання) доступного житла, апробація його шляхом реалізації пілотних проектів. На другому етапі (2012-2014 роки) виділяється ділянка під будівництво доступного житла, третій етап (2015-2017 роки) полягає у плануванні впровадження нового фінансово-інвестиційного механізму підтримки будівництва придбання (доступного) житла. Реалізація програми дасть змогу запровадити новий фінансово-інвестиційний механізм державної підтримки, спрямований на забезпечення максимальної ефективності використання державних коштів, створити умови для стабільної роботи підприємств будівельної галузі, збереження робочих місць, сприяти розв’язанню житлових проблем громадян, поліпшенню демографічної ситуації, створенню необхідних умов для поліпшення соціально-побутового становища сімей та одиноких громадян, збільшити обсяги житлового будівництва та залучити до фінансування житлового будівництва позабюджетні кошти й особисті заощадження громадян. Станом на 1 січня 2010 року у районі на квартирному обліку перебувають 12 сімей та одинаків. Виконання Програми дасть змогу забезпечити житлом сім'ї шляхом будівництва 750 квадратних метрів його загальної площі.

Колегія визнала за необхідне рекомендувати управлінню економіки райдержадміністрації розробити Програму соціально-економічного та культурного розвитку району за 2011 рік та винести на розгляд сесії районної ради.

Про виконання бюджету району та районного бюджету за 2010 рік доповідали начальник фінансового управління райдержадміністрації Оксана Попадюк та начальник Коломийської ОДПІ Світлана Лубоцька. Так, протягом 2010 року до бюджетів всіх рівнів надійшло 52 млн 400 тис.грн, до місцевого бюджету мобілізовано близько 27 млн грн. Податковою міліцією минулого року виявлено 12 злочинів, вилучено матеріальних цінностей на суму 311 тис.грн. Коломийський район є дотаційним, тому сільським та селищним головам слід зосередити увагу на податку на прибуток. Вівся також особливий контроль за невиплатою зарплати, виявлено 60 неоформлених найманих осіб. З 1 січня цього року, - звернула увагу присутніх Світлана Лубоцька, - введено в дію Податковий кодекс, який дає право на позапланову перевірку підприємства в разі виявлення неофіційних найманих працівників. Доповідачка також нагадала про розрахунки по оренді землі та вчасне подання документу до податкової згідно з ст.288 Податкового кодексу.

Торкнувшись питання будівництва (придбання) доступного житла, Богдан Максимик підкреслив, що вартість будівництва складається з доходів 70% забудівника і 30% держави. Однак, при цьому забудівник повинен представити наявність цих 70%. Він наголосив, що Коломийщина завжди була активною у плану будівництва житла та будівельних об’єктів соціально-культурного призначення і одна з перших в області досягла 100% газифікації об’єктів.

Звернулася до сільських, селищних голів і Світлана Ластовецька, яка з гордістю повідомила, що Коломийський район у 2010 році зайняв перше місце по відкриттю об’єктів соціально-економічного значення. Вона закликала сільських, селищних голів до співпраці та організації проведення семінару на базі Коломийського району.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА