друкувати


Легкоатлетичні відкриття Івано-Франківщини 2010 року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-04 12:30:57

2010 рік в легкоатлетичній історії краю залишив чимало приємних моментів, позитивних результатів та несподіваних відкриттів.

V Літні молодіжні спортивні ігри України стали основним легкоатлетичним заходом 2010 року, вважає президент Федерації легкої атлетики області Віталій Матешко. Прикарпатські легкоатлети успішно виступили на цих змаганнях, завоювавши 8 медалей різного ґатунку.

«В нас традиційно зберігається група спортсменів, які є офіційно членами штатної збірної команди України і успішно виступають в складі команди на всіх міжнародних змаганнях», - доповнив Віталій Васильович.

Відкриттям минулого року, на думку очільника легкоатлетичної федерації, по праву можна вважати молоду легкоатлетку Анастасію Ткачук, яка в складі збірної команди країни брала участь в Перших юнацьких олімпійських іграх (Сінгапур).

- Дуже приємно, що Анастасія в силу своїх можливостей фінішувала четвертою на Перших юнацьких олімпійських іграх. Хоча ми в душі сподівалися на медаль, але, можливо, такий результат стане позитивним стимулом для наступних стартів, для того щоби вона не розслаблялася. Адже вже в юніорському віці (в цьому сезоні вона вже юніорка) їй доведеться змагатися в ще більшій конкуренції.

І взагалі, Настя зі своїм тренером Михайлом Перегінцем поставили за мету завоювати ліцензію на Літні Олімпійські ігри-2012 в Лондоні. Будемо сподіватися, що їм це вдасться. Для цього їм необхідно, в першу чергу, виконати норматив Майстра спорту міжнародного класу, а потім своїми результатами наближатися до показників, які б дозволили Анастасії потрапити до складу збірної команди України.

До речі, хочу зазначити, що в нас завжди підростає нова зміна молодих легкоатлетів. Дуже приємно, що вони всі з кожним роком додають в результатах. Тому ми кожного року маємо 10-12 спортсменів, які є або в резерві, або кандидатами до збірної команди України.

Але окрім позитивів, є ще ряд мінусів. Одним з таких є великий відтік талановитих спортсменів у зв’язку з тим, що ще не зовсім налагоджена система вступу провідних спортсменів у ВНЗ. Багато-хто із перспективних легкоатлетів обирає для себе навчальні заклади в інших обласних центрах, що дозволяє їм тренуватися двічі на день і в той самий час здобувати вищу освіту. Хотілося б, щоби в перспективі ця тема була більш вагомою.

Якщо повертатися до теми підсумків 2010 року, то хочу додати, що рік ми завершили новорічним чемпіонатом. Він став своєрідним переглядом готовності легкоатлетів до нового сезону.

А вже буквально на початку січня провели два чемпіонати: 19-20 січня – Чемпіонат області серед юніорів та дорослих, де ми відібрали збірну команду області на Кубок України. 25-26 січня ми провели Юнацький чемпіонат області з легкої атлетики, де брали участь вихованці десяти дитячо-юнацьких спортивних шкіл області. На жаль, не всі ДЮСШ були присутні, але разом з тим ми так само відібрали кращих легкоатлетів. Тобто це обласний чемпіонат допоміг нам саме у процесі змагань відібрати кращих, що представлятимуть наш регіон на всеукраїнських першостях.

Джерело: sport.if.ua