друкувати


Архітектурна пам’ятка Галича потребує негайної реконструкції

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-03 12:30:49

Архітектурна пам’ятка Галича — старий металевий міст через ріку Дністер потребує негайної реконструкції. Крім опор-пілонів, які тримають міст, усі інші конструкції (в тому числі й металеві та дерев’яні) вийшли з ладу.

5 років тому розпочато реконструкцію 105-літнього пішохідного мосту через ріку Дністер, який є архітектурною пам’яткою Галича. Але й досі він у стадії ремонту. Проектом, розробленим ще в 2005-у році Криворізьким інститутом промислового і цивільного будівництва, передбачено влаштування вирівнюючого шару дрібнозернистого бетону, що утворює поперечні водовідвідні нахили, поверх якого накладається покриття з ущільнюючих гідроізолюючих і захисних зносостійких матеріалів. У такий спосіб приблизно вже відновлено правобічну пішохідну доріжку. Але через брак коштів роботи припинилися і коли відновляться — невідомо. Востаннє міст капітально ремонтували ще в 1953 році. Нині він у такому стані, що пішохідний рух по ньому категорично заборонений.

Нагадаю, серед майже 150-и пам’яток археології, архітектури, історії та культури давнього Галича старий металевий міст через Дністер займає особливе місце. Це пам’ятка інженерної думки початку 20-о століття. Його технічний проект виготовлено в Кракові у 1900-у році. Він тричі був зруйнований: вперше — під час Першої і двічі під час Другої світових воєн. Після відновлення служив для руху транспорту понад 30 років, аж до 1984 р., поки не збудували новий міст.

На його реконструкцію потрібно щонайменше 8 млн. грн. Але в місцевих бюджетах таких коштів немає, тож є надія, що знайдуться інвестори, які допоможуть відновити цю історичну споруду давнього Галича.

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК