друкувати


«Титан» відзначив вісімнадцяту річницю з часу створення

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-01-29 11:30:11

Спеціальний підрозділ міліції охорони «Титан» при МВС України відзначив вісімнадцяту річницю з часу створення. Це професійне свято і для окремого батальйону спецпідрозділу УДСО УМВС в Івано-Франківській області, котрий очолює підполковник міліції Михайло Чорнописький. За цей порівняно недовгий термін титанівцям вдалося накопичити унікальний досвід, який вони охоче передають молодшим колегам.

Вже від початку свого створення «Титан» став одним з елітних підрозділів у системі МВС України завдяки підбору досвідчених міліціонерів-професіоналів (не менше року служби в ОВС) з високими морально-діловими якостями та відмінним рівнем фізичної підготовки. Вони успішно виконували і виконують найвідповідальніші завдання: професійну тілоохорону, охорону власності фізичних та юридичних осіб, охорону туристичних груп та делегацій, охорону та супровід вантажів, що перевозяться, захист фізичних осіб від злочинних посягань. Лише за минулий рік співробітники цього підрозділу затримали понад півсотні осіб, підозрюваних у скоєні злочинів.

У 1993 році івано-франківський «Титан» налічував усього п’ятеро бійців. Незабаром взвод переріс у роту, відтак рота – в батальйон, що складається нині з дев’ятьох десятків котигорошків. Ці чоловіки граються 32-кілограмовими гирями, як дітлахи – гумовими м’ячиками. Для Михайла Чорнописького не проблема підняти таку «іграшку» до ста разів підряд. Не відстають і його підлеглі, середній вік яких близько 27 років.

Особливо командир підрозділу хвалить прапорщиків міліції Тараса Андрусяка і Володимира Смучка. «Хлопці скромні, але це їх тільки прикрашає, – говорить Михайло Федорович. – З ними, як мовиться, можна йти в розвідку. Я, принаймні, йшов би лише з ними. Вони пройшли добру армійську школу, професійний вишкіл у Вінницькому ПУ ДСО при МВС, де про них теж були дуже добрі відгуки. А ще у хлопців добра швидкість мислення, блискавична реакція. Ми доручаємо їм найвідповідальнішу роботу».

Тарас і Володимир разом служили в аеромобільних військах і ось уже вісім років після демобілізації служать у «Титані». За цей час за сумлінне ставлення до виконання своїх обов’язків та перемоги у спортивних змаганнях отримали чимало подяк і грамот від керівництва УМВС в області. Обоє займаються рукопашним боєм, а Володимир – ще й футболом.

Молодший інспектор супроводження грошових коштів Тарас Андрусяк – четвертокурсник «Галицької академії», його майбутня спеціальність – екологія. «Я з дитинства мріяв працювати або в «Титані», або в «Беркуті», або в «Соколі», – зізнається молодий чоловік. – Починав із вільнонайманого, прослужив півтора року, поки мені довірили супроводжувати грошові кошти. Наша служба відповідальна, небезпечна, цікава, тому що є виїзди не лише по області, а й по Україні. Свою майбутню дружину я відразу попередив про особливості цієї роботи, і поки що вона мене розуміє».

Виконувач обов’язків командира взводу Володимир Смучок додає: «Ми проїхали практично всю Україну, супроводжуючи вантажі, туристичні групи. Я теж починав із вільнонайманого, прослуживши півтора року. За цей час людину вивчають, і це правильно, адже наша робота надзвичайно відповідальна». Володимир поки що неодружений, але його дівчина, жартує, вже морально готова до специфіки служби свого коханого. Заочно юнак закінчив Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника і має диплом викладача фізичного виховання.

– У нас діє негласне правило – на території дислокації підрозділу не курити, і всі його неухильно дотримуються, – говорить Михайло Чорнописький. – Зранку всі – у спортзал: ми зобов’язані підтримувати добру фізичну форму.

Велику увагу у підрозділі приділяють матеріально-технічному забезпеченню: транспортом, зброєю, обмундируванням, зв’язком. Чимала заслуга у цьому начальника управління Державної служби охорони УМВС в області майора міліції Миколи Вікарія. Микола Володимирович неабияк переймається проблемами «Титану», зацікавлений у його розвитку, адже сам свого часу служив у цьому елітному підрозділі в системі ДСО, забезпечуючи охорону відомих в Україні людей.

На першому плані у «Титані» – морально-ділові якості бійців, оскільки їм довіряють перевезення величезних грошових коштів, наркотичних засобів. Хлопці щоденно ризикують життям. Торік, скажімо, двоє титанців у Києві загинули, захищаючи людей. Навіть будучи пораненими, відстрілювалися. Потім міністр внутрішніх справ відзначив, що хлопці діяли професійно.

В івано-франківського «Титана» останнім часом подібних ситуацій не було, що, на думку командира спецпідрозділу, свідчить про високий рівень професіоналізму його підлеглих. «Останнім часом до нас прийшло молоде поповнення, з них чимало таких, хто проходив службу в аеромобільній бригаді у Львові. І не було навіть спроб нападу на наших хлопців. Уже сам вигляд титанівців у касках, бронежилетах, з автоматичною і табельною зброєю ніби відлякує потенційних зловмисників», – вважає підполковник міліції і пригадує випадок у Харкові, що стався кілька років тому. Там розстріляли трьох інкасаторів Ощадбанку. «А все чому? Цивільні інкасатори не дуже організовані, відповідно не навчені. Тому краще, щоб охорону забезпечував міліцейський підрозділ. Я рекомендував би працювати тільки з «Титаном», бо титанівці мають швидку реакцію, вміють миттєво приймати рішення. Коли мова йде про великі гроші, завдання зловмисників, даруйте, не пику охоронцеві набити, а знищити його фізично. Наші бійці мають бути готові до будь-якої ситуації, їм немає на кого покластися, окрім як на себе. Вони повинні мати витримку, не втрачати самовладання. Для цього з ними працює наш психолог Надія Берладина, до речі, з міліцейської династії. Завдяки добре налагодженій роботі з психологічною службою жодного випадку, коли б титанівці піддалися спокусі миттєвого збагачення, не було не лише в івано-франківському підрозділі, а й в цілому по Україні», – говорить мій співрозмовник.

Йому прикро, що керівники деяких банків, установ, фірм, організацій, щоб заощадити на професійній охороні, вдаються до послуг сумнівних приватних охоронних фірм, які, не маючи жодних повноважень, досвіду, відповідних фахівців, беруться за таку надзвичайно відповідальну роботу за рахунок здешевлення своїх послуг.

Тим часом у «Титана» коефіцієнт надійності за результатами в охоронній діяльності становить 99,9%, тому й зростає довіра до цього спецпідрозділу міліції і державних, і приватних структур.

Ми вітаємо бійців з професійним святом і бажаємо їм найголовнішого – повертатися після виконання завдань живими і здоровими.

Автор: Ірина Степанюк, СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області