друкувати


Землю в Україні неможливо буде продати ще 5 років

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-01-26 05:19:24

Уряд активно готується до зняття мораторію на продаж сільгоспземель. Держкомзем ініціював зміни до закону про державне мито, які передбачають введення величезних податків у разі швидкого перепродажу земельної ділянки, а загороджувальні мита планується ввести на п'ять років з поступовим зниженням ставки.

Такі заходи можуть вберегти продавців від несумлінних покупців, пише "Дело".

"Наприклад якщо ви купили земельну ділянку в цьому році і хочете її перепродати, то в законі "Про державне мито" написано, що ви повинні сплатити 100% нормативної грошової оцінки. Це в середньому 11 тис. Гривень", - каже Микола Калюжний, заступник голови Державного комітету України із земельних ресурсів.

"Тобто сенсу займатися спекуляціями не буде", - додав він.

За його словами, такі загороджувальні мита планується ввести на п'ять років з поступовим зниженням ставки: перший рік 100%, другий - 90%, третій - 80%, четвертий - 70%, п'ятий - 60%.

Серед інших "нюансів" майбутніх земельних оборудок - заборона на зміну цільового призначення землі протягом 10 років після покупки, обмеження по площі, якою може володіти одна фіз. чи юрособа, а також заборона на придбання наділів нерезидентами.

Останній пункт може створити проблеми для "українських кіпріотів"

в тому числі з числа аграрних холдингів які змінили прописку наприклад при підготовці до IPO.

За словами Калюжного, великі аграрні холдинги які орендують зараз до 300 тис. га землі "не дуже то й хочуть купувати "землю".

"Від 1 до 3% орендної плати вони платять і щоб скупити такі величезні площі, то які ж це треба мати величезні кошти" - говорить він.

Джерело: ТСН