друкувати


В Івано-Франківську дорожчають послуги громадських вбиралень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-01-25 06:15:14

«Гроші не пахнуть». Цю крилату фразу озвучив колись римський імператор Веспасіан, коли його син дорікнув йому за намагання обкласти податком громадські вбиральні.

Вочевидь, таки пахнуть, – приходить на розум, коли доводиться вдихати сморід, що лине з під’їздів та підворіть, будинків, які оточують центральну частину Івано-Франківська, навколишніх клумб та парканів, від щирого серця зрошених численними мешканцями та гостями міста, що так і не змогли чи то не захотіли знайти легальне місце для відправи своїх природних потреб. Проблема полягає в тому, що на сьогоднішній день в центральній частині обласного центру Прикарпаття функціонує всього один громадський туалет. Розташований на Вічевому майдані міста, він перебуває в оренді у місцевих підприємців, в наслідок чого його послуги носять оплатний характер.

Не відомо за яким принципом, але плата за користування вбиральнею постійно зростає. Цей ріст за своєю інтенсивністю перевищує навіть темпи зростання оплати за користування громадським транспортом та міськими ліфтами. Втім, якщо останні два тарифи підвищують після відповідних громадських обговорень і рішення міськвиконкому, то плата за користування туалетом зростає якось сама по собі, ставлячи, як то кажуть, перед фактом людей, які прогулюючись досить гарною і по-європейськи охайною центральною частиною Івано-Франківська, раптом відчувають потребу у його відвідуванні. Отже, ще не так давно тариф за користування туалетом становив 1 гривню. Власне, така сума оплати більш-менш влаштовувала івано-франківців. Певно з цієї причини кілька місяців тому ціна послуги виросла до 1,5 гривні, а в січні цього року – спочатку лише на вихідних, а потім і постійно – встановилася на рівні 2 гривень. Як наслідок, чимало відвідувачів вбиралень просто відмовлялись користуватись їх послугами і, залежно від рівня особистої культури, підшуковували собі під’їзд, закапелок чи просто клумбу, щоб справити природну потребу безкоштовно, іноді навіть під співчутливими поглядами правоохоронців. При цьому, рівень надання послуг і санітарний стан туалетів аж ніяк не покращується і залишається далеким від європейських стандартів. На запитання, чому піднялася плата за туалет, неохайного і не дуже тверезого вигляду працівники закладу, відповіли лаконічно: «Тому що?»

Існує думка, що підняття цін пов’язане з нещодавно озвученими міською владою намірами зробити надання громадськими вбиральнями послуг безкоштовним у святкові дні. «Надання безоплатних послуг в святкові дні, – зазначив днями перший заступник Івано-Франківського міського голови Зіновій Фітель, – повинно стати головною умовою надання права оренди на приміщення туалетів на Вічевому майдані». Відповідне доручення пан Фітель дав керівнику Фонду комунального майна громади міста Михайлу Юсипу.

Вочевидь, за «халяву» також треба платити. Наразі ж санітарний стан навколишніх під’їздів і дворів і надалі погіршується.

Автор: Сергій БІЛИЙ