друкувати


Регулярно «підгодовуйте» свій мозок — збережете високу працездатність

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-01-24 06:30:35

Сьогодні суспільство все більше цікавиться засобами, які поліпшують роботу мозку, сповільнюють його старіння, дозволяють відновити втрачені функції. Чому?

По-перше, люди з високим інтелектом, гарною пам’яттю і доброю працездатністю мають перевагу в суспільстві — за заробітком і престижем на перших місцях бізнесмени, програмісти, юристи, генетики, кібернетики. Тут головним є вміння підтримувати себе в добрій формі, розвивати в собі творчу активність, здатність до неординарних дій.

По-друге, люди нині живуть довше і важливо запобігти віковому погіршенню пам’яті й розвиткові хвороб Альцгеймера, Паркінсона.

По-третє, через погану екологію, стреси, неправильне харчування існує постійна небезпека пошкодження мозку, а отже, він потребує захисту.

Захистити його нескладно — слід вживати відповідні продукти. Але щоб зрозуміти, чому до раціону треба включати той чи інший продукт, з’ясуємо, які ж завдання вирішує «їжа для мозку». Їх чотири.

Перше — поліпшити проведення нервових імпульсів, підтримати синаптичну передачу. Саме при її слабкості спостерігається зниження інтелекту, погіршення настрою, погана переносимість стресу, порушення сну, хронічна втома.

Друге — поліпшити кровопостачання мозку, нормалізувати артеріальний тиск. Мозок дуже чутливий до перебоїв кровопостачання — тканина його гине, коли доступ до нього крові перекрито всього на п’ять хвилин. Хронічне ж порушення мозкового кровообігу призводить до порушення всіх функцій мозку.

Третє — забезпечити мозок енергією. Маса мозку — два відсотки маси тіла, а споживає він 20% енергії, що надходить з їжею. «Паливом» для мозку більш ніж на 95% є глюкоза. Її нестача для нього така ж трагічна, як і нестача кисню.

Четверте завдання — захистити мозок від ворогів — надлишкової концентрації важких (ртуть, свинець, кадмій, алюміній) і прооксидантних (мідь) металів, вільних радикалів кисню, глюкози. Ворогами його є також хронічні запальні процеси.

Отже, головні друзі мозку — продукти, які забезпечують його біологічно активними речовинами. Це насамперед продукти із цільного зерна, морська жирна риба, овочі, фрукти, ягоди, оливкова олія, гіркий шоколад.

Продукти з цільного зерна (хліб, каші) містять повільні вуглеводи, які поступово засвоюються і забезпечують мозок глюкозою; достатньо вітамінів  групи В, необхідних для вироблення енергії, вони ж є антиоксидантами і мають антистресову дію; харчові волокна, які поліпшують травлення і виводять токсини; магній — головний антистресовий мінерал, який захищає від безсоння, втоми, нервозності, необхідний для розумової і фізичної активності.

Морська жирна риба (лосось, тунець, оселедець, сардина) містить омега-3-поліненасичені жирні кислоти, що мають потужну протизапальну дію, поліпшують текучість крові, знижують артеріальний тиск; диметиламіноетанол (має виражену антиоксидантну властивість); органічний селен (очищує мозок від токсичних металів); вітаміни групи В; органічний йод (при його нестачі гальмується вироблення гормонів щитовидної залози і різко зменшується здатність мозку виробляти енергію); білки, багаті амінокислотами (від них залежить вироблення гормону щастя, сну і т. д.).

Овочі, фрукти, ягоди  містять вітамін С (головний водорозчинний антиоксидант і каталізатор багатьох процесів) та фолієву кислоту (природний антидепресант); багато інших біологічно активних речовин — каратиноїдів, біофлавоноїдів, харчових індолів, які є регуляторами активності генів. Щодня людина повинна з’їдати 0,5—1 кг овочів та фруктів. Особливо корисні журавлина, чорниця, обліпиха, чорна смородина і суниця.

До складу оливкової олії входять мононенасичена олеїнова кислота, яка запобігає розвиткові атеросклерозу судин; вітамін Е — головний жиророзчинний антиоксидант; понад 500 різних антиоксидантів і регуляторів активності генів.

Чорний шоколад містить потужний набір біофлавоноїдів — сильних антиоксидантів; фенілетиламін — нейромедіатор щастя.

Отож регулярно «підгодовуйте» свій мозок — збережете високу працездатність, гарну пам’ять і ясність мислення.

Автор: Любов КОВАЛЬ
Джерело: Газета "Галичина"