друкувати


В Україні стає проблемою боротьба з дитячою гіперактивністю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-01-24 09:00:23

Ліки проти дитячої гіперактивності можуть бути смертельно небезпечними, проте в Україні й досі не вироблено механізмів щодо контролю їх застосування, кажуть експерти.

Як повідомляється, за найскромнішими підрахунками, в Україні гіперактивними є 10% дітей. Більшість із них трохи втихомирюються після року. Утім 4% внаслідок родових травм і ускладнень залишаються гіперактивними і далі.

Лише перша  консультація дитячого психолога коштує від ста до п'ятисот гривень - а ходити до нього гіперактивній дитині треба щотижня. У той же час, лікарі зазначають, що гіперактивність – це не хвороба, а скоріш проміжний стан, який можна корегувати.

Зокрема, для дітей, що зависли між нормою і патологією поведінки, не повинно застосовуватись ніяких покарань, повинна мати місце чітка  позиція батьків та робота з психологом. Ліки - тільки у виняткових випадках.

Українцям пропонують чисельні гомеопатичні препарати, які продаються без рецепту. Проте в експертному комітеті Мінздоров'я критикують подібну рекламу ліків, як шкідливу. За словами лікарів, через невизначеність методу лікування (одне пропонує лікар, інше - реклама, ще щось - провізор у аптеці) існує велика ймовірність нанести шкоду організму.

Серйозну  гіперактивність, яку діагностують лише у 2% всіх дітей, лікують важкими препаратами, транквілізаторами і нейролептиками.

Найвідоміший препарат від гіперактивності - це метилфенідат, ще відомий як риталін, який за дією порівнюють з кокаїном.

У США, де широко розповсюджена медикаментозна боротьба з гиперактивністю, у 2006-му році тільки за офіційною статистикою від препаратів проти гіперактивності померла 51 дитина. Неофіційні джерела наводять учетверо більшу смертність.

В цьому ж 2006 році американський сенат змусив фармацевтів писати на упаковці  попередження в чорній рамці: препарат може викликати потяг до самогубства та спалахи насильства. Вже через 3 місяці  після появи цього напису продажі психостимуляторів скоротились на 20%.

Натомість, в Україні на психостимуляторах немає ніяких застережень.

Як зазначають експерти, ще кілька років тому гіперактивних дітей у нас лікували чим завгодно. Лад в психіатрії вдалося навести лише рік тому, коли міністерство охорони здоров'я ухвалило чіткі  протоколи.  Утім, серед затверджених  препаратів все ж таки залишається метилфенідат.

Джерело: ТСН