друкувати


День Соборності – свято неврахованих помилок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-01-22 10:40:00

Святковою ходою та урочистим вічем відзначили 21 січня День Української Соборності представники Івано-Франківської обласної та міської влади, політизованих структур краю та громадськості.

Близько чотирьох сотень їх учасників пройшли маршем від адмінбудинку Івано-Франківської ОДА до пам’ятника засновникам ЗУНР, до якого поклали вінки. В ході мітингу перед присутніми виступили голова Івано-Франківської облради Олександр Сич, мер обласного центру Віктор Анушкевичус, заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький, голова Братства ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський та інші. З їх слів, Акт злуки поклав початок державотворчим процесам, які в кінцевому підсумку призвели до проголошення Незалежності України в 1991 році. «УНР та ЗУНР, - зазначив Олександр Сич, - породили Карпатську Україну, вони породили Акт відновлення української державності 30 червня 1941 року. Полковник Легіону Січових Стрільців Євген Коновалець створив Організацію українських націоналістів, в лавах якої народився наш герой, наш провідник Степан Бандера».

Винести необхідні уроки з історії УНР-ЗУНР, щоб не повторювати помилок минулого закликав присутніх Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус. «Я глибоко переконаний, - зазначив він, - що кожен прийшов сюди, тому що хотів прийти. Адже в результаті Злуки втілилося в життя споконвічне прагнення українців жити в єдиній незалежній державі».

Кидалася в вічі помітна відсутність над колонами мітингувальників державних синьо-жовтих прапорів на фоні безлічі партійних стягів. Певно, уроків з історії так ніхто і не виніс і для більшості учасників урочистостей День Соборності все ж залишився просто формальністю і ще одним приводом для піару для своїх політизованих структур.

Автор: Сергій БІЛИЙ