друкувати


Р.Савлохов: 2012 рік — найважливіший момент для Федоришина

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-01-21 12:00:14

Головний тренер збірної України з вільної боротьби Руслан Савлохов у своєму інтерв’ю розповів про індивідуальний підхід до Василя Федоришина, згадав про прикарпатського кандидата в збірну Тараса Лужного та повідав про зміни, які очікують збірну в новому спортивному році.

— Перш за все хотів би привітати, не тільки всіх спортсменів, але і всю країну з Новим роком! Бажаю Україні процвітання і тільки процвітання і що б усі громадяни нашої країни були здорові.


Минулий рік, у спортивному плані був не особливо вдалий. Можливо, десь ми заспокоїлися, переоцінили свої сили після Афін та Пекіна. Цей рік ліцензійний і в новому сезоні будуть великі зміни і в плані тренувальних зборів і в плані змагань. Зборів стане менше, кардинально зміниться підготовка. У минулому році ми добре відборолися на Кубку Світу і напевно варто було перед ЧЄ відпочити. У нас є кістяк, спортсмени, яких необхідно цілеспрямовано готувати до Чемпіонату Світу і відповідно до Олімпіади. Це в першу чергу Василь Федоришин, Андрій Стадник, Ібрагім Алдатов і Тарас Данько.

— Зазвичай для наших борців новий сезон стартував у Красноярську на турнірі Яригіна, потім Гран-Прі Медведя... Чи зазнає змін цьогорічна турнірна сітка?

— Я думаю, що провідні спортсмени вже не будуть розпорошувати свої сили на цих турнірах. Перед Олімпіадою ці змагання можуть виявитися для них зайвими. У лютому в Харкові пройде Чемпіонат країни, переможці поїдуть на Чемпіонат Європи. Другі номери будуть представляти Україну на Кубку Світу. На Чемпіонат світу цього року буде два відбіркових етапи - "Чорне море" в Одесі та Київський турнір.

— Київський міжнародний турнір присвячений видатним українським борцям в цьому році відбудеться влітку, а Чемпіонат України взимку...


— Дійсно у зв'язку з ремонтом Палацу спорту ми поміняли ці змагання місцями. Я не бачу залу, де ще можна провести такий прекрасний турнір. Можливо це навіть на краще. Традиційно турнір проходив у лютому і так виходило, що на ЧЄ у нас був більш жорсткий відбір, ніж на ЧС. Адже перед Європою завжди був і Красноярський турнір, і турнір Медведя і Кубок України... Якщо все вийде, екперимент пройде вдало і наш турнір впишеться в літній графік, то я буду першим голосувати, за те, що б перенести його на літо на постійній основі.

— Напевно перед Чемпіонатом Світу, багато хто захоче перевірити свої сили в Києві. Як ви вважаєте, це вплине на кількість учасників?

— Київський турнір пройде за 50 днів до ЧС. Впевнений, що готуючись до головного старту 2011 року, багато країн захочуть спробувати в якій вони спортивній формі. За моїми прогнозами влітку склад учасників буде значно сильніше, ніж зазвичай.

— Руслане Сослановичу, ви неоднаразово заявляли, що до борця такого рівня, як Василь Федоришин у збірній індивідуальний похід. Чи будуть "відбіркові" на ЧЄ та ЧС обов'язкові для кращого борця 2010 року?


— Я вважаю, що Василеві потрібно зібрати всі свої емоції, набратся сили, у нього дуже високі шанси на Олімпіаді і я б хотів, що б він підійшов до 2012 року в кращій формі. Це найважливіший момент для Федоришина і для мене, як для головного тренера збірної. Щодо чемпіонату країни, то питання участі Федоришина буде вирішувати тренерська рада. І якщо буде прийняте рішення звільнити його від цих змагань, то перед ЧЄ пройде обов'язкова контрольна прикидка з чемпіоном країни.

— У вересні в Туреччині на ЧС будуть розіграні олімпійські ліцензії. Які вагові категорії "провисають", а в яких у нас жорстка конкуренція?


— Після ЧС буде ще три важливих турніри, один європейський і два світового рівня. Ліцензії у вільній боротьбі не іменні, а збірної, тому треба подумати в першу чергу про резерв. Різниця між цими турнірами три-чотири дні, тому і потрібно думати про другі номери, які могли б брати участь у цих змаганнях. У деяких категоріях є гідні спортсмени. Але проблемною залишається вага до 74 кг. Також складна ситуація в 96 кг, на жаль молодь не виправдовує надану їм довіру. І Олійник і Андрейцєв добре боряться всередині країни, а ось за її межами виглядають не дуже впевнено.

— У цьому році відбулися великі зміни у складі збірної. Розкажіть про новачків, хто вони?

— Додалося багато молоді, дуже багато нових облич. У категорії 55 кг — Ігор Хавалджі з Донецька, борець, який дуже відповідально ставиться до своїх обов'язків. Також тішить, що у вазі 66 кг, є хлопці готові підставити плече Стаднику. Підстрахувати нашого лідера здатні Семен Радулов, Ростислав Первачук. А ось у категорії до 60 кг, після Федоришина важко — Євген Хавелов, поки, що не дуже себе зарекомендував, але я сподіваюся до відбіркових етапів він буде у формі. У 74 кг, як я вже говорив питання відкрите. У 84 — у нас є Алдатов, Данько і Тарас Лужний, який нещодавно на студентському чемпіонаті світу приємно нас здивував, добре відборовся — зайняв друге місце. У важкій вазі я гадаю завоюють ліцензії наш ветеран Вадим Тасоєв і чемпіон світу серед юніорів Мурадін Кушхов.

Джерело: sport.if.ua