друкувати


Чехія вимагає, щоб українська влада розігнала "візову мафію"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-01-08 11:33:24

Чеські дипломати можуть прийняти екстрені заходи, якщо не буде врегульована ситуація перед чеським консульством в Києві.

Тимчасовий повірений у справах Чехії в Україну Вітезлав Півонька не виключив, що консульство Чехії може бути закрито.

"Для цього потрібна буде згода мого МЗС, ні один посол не може просто так вирішити закрити консульство на тиждень. Це міжнародні відносини, але як можливість таке існує", - заявив дипломат.

У повідомленні говориться, що перед консульством у Києві чергують незаконні посередники, які знімають з подають прохання про візу певні суми за допомогу при заповненні анкет, місце в черзі й інші послуги.

Вітєзслав Півонька заявив, що українські громадяни скаржаться на ці нелегальні процедури.

"Реагуючи на це, у червні цього року ми почали посилати ноти до Міністерства закордонних справ і міністерство внутрішніх справ. Ми хотіли б вирішити ці проблеми, тому що потім люди, громадяни України, думають, що ця корупція пов'язана з моєю країною, а це для нас неприйнятно ", - сказав він.

"Великі чоловіки, не пускають прохачів віз зайти в консульський департамент з анкетами", - зазначив дипломат.

"Кажуть:" Тут чергу, якщо хочете пройти першим, заплатите 300 або 500 гривень. Давайте, я заберу від вас гроші, все буде в порядку, анкети в порядку, процедура отримання віз в порядку ". Ну, а це, знаєте, для нас дуже незручно", - заявив Півонька.

У відповідь на питання, як українська сторона може вирішити це питання, Півонька заявив: "Поліція чи міністерство внутрішніх справ можуть вислати своїх людей, щоб ті пояснили всім стандартний процес видачі віз".

Джерело: ТСН