друкувати


Минулий рік виявився багатим на надзвичайні події, аномальні явища та сенсації

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-01-04 03:14:48

Минулий рік виявився багатим на надзвичайні події, аномальні явища та просто сенсації.

А на початку ніби й не заповідалося на якісь сюрпризи. Рік розпочався цілком прогнозовано - з новорічно-різдвяних свят, перемоги Януковича на президентських виборах і Водохреща. На тлі такої рутини здивувати могла тільки чупакабра. І, на щастя, вона на Прикарпатті з'явилася.

У січні минулого року мешканці села Сілець Тисменицького району були шоковані, коли побачили на засніжених дахах своїх осель незрозумілі сліди. Потоптаними виявилася мало не половина хат у селі. Селяни сполошилися і викликали спеціаліста. Головний спеціаліст Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Проців припустив, що лютий холод і голод вигнали диких тварин з прикарпатських лісів. Але який саме звір походив по дахах, так і не встановили. Більшість дотепер вважає, що то були чупакабри.

У лютому пішов поголос, що зграя тих самих, але сильно лисіючих чупакабр отаборилася у південно-західній частині Івано-Франківська, якою опікується ЖЕО №7 на чолі з Михайлом Рибаком. Впродовж кількох тижнів на вулицях Мазепи, Бельведерській, Короля Данила і Ленкавського пішоходи бридливо оминали дивні пасма шерсті, волосу та щетини на брудному від піску снігу. Прибиральники намагалися відкинути ці бридкі волосяні жмутки з тротуару, прикрашаючи снігові кучугури на узбіччі вороними, гнідими та рудими кучерями.

Сусідство "шерстяних" тротуарів зі шкірзаводом дало підстави запідозрити, що саме відходами цього підприємства скористалися франківські комунальники, щоб зекономити на дорогій артемівській солі для посипання доріг. Але жодна з контролюючих служб не взялася перевіряти це припущення, зрештою, так само, як і версію з чупакабрами.

На початку березня відомий гуцульський ворожбит Михайло Нечай отримав звання Заслуженого працівника культури. Відповідний указ підписав Президент Ющенко в останні дні свого перебування на посаді. Щоправда, державне звання мольфар отримав не за свої містичні практики, а за те, що вже понад сорок років керує аматорським ансамблем дримбарів "Струни Черемоша".

Після того прикарпатці ще трохи пожили в очікуванні руйнівного землетрусу, який спеціалісти румунського інституту геофізики Георге Мермуряна прогнозували на 17-19 березня. Доктор геолого-мінералогічних наук, академік Олег Адаменко, який у ці дні презентував свою нову книгу "Землелогія", зауважив, що Івано-Франківщина справді перебуває дуже близько від однієї з найнебезпечніших сейсмогенних зон, і порадив дослідникам звернути увагу на унікальний грязевий вулкан біля села Старуні Богородчанського району. Свого часу була гіпотеза про те, що він реагує на початок землетрусу задовго до хитавиці. Хоча Старунський вулкан оголошено геологiчною пам'яткою, яка набула статусу державного заказника, ґрунтовних наукових досліджень тут досі не проводиться. Землетрусу, однак, знову не сталося. Тим часом у крісло губернатора Прикарпаття прогнозовано і банально повернувся старий добрий (не так добрий, як старий) Михайло Вишиванюк.

У квітні найбільшою сенсацією стало "воскресіння" народженої на сьомому місяці вагітності дівчинки, яку лікарі, що приїхали на екстремальні домашні пологи, визнали мертвою і віддали батькові на поховання. Коли маля готували до похорону, воно зарухалося і заквилило. Сталося це "чудо" у селі Битків Надвірнянського району. Наслідком "чуда" стала "братська могила" в Надвірнянській ЦРЛ - звільнено шість лікарів, які працювали на різних посадах. До речі, в Биткові є своя лікарня, але розташована вона на території колишнього нафтового промислу, за околицею селища, куди добиратися з центру довше і складніше, ніж до Надвірної. Тому більшість селян їздять за медичною допомогою за 9 кілометрів до райцентру. Дівчинку назвали Ангеліною.

Наприкінці квітня професор Прикарпатського університету Геннадій Сіренко викликав на дуель міністра освіти та науки Дмитра Табачника. Дуель мала відбутися 9 травня о 10.00 біля ратуші в Івано-Франківську. Але Табачник не прийшов. Того дня міністр, як і всі держслужбовці, гучно відзначав 65-річницю перемоги Радянського Союзу у Великій Вітчизняній війні. З цієї нагоди в Івано-Франківську обласна влада зібрала під одним дахом - в приміщенні облмуздрамтеатру - радянських ветеранів і колишніх вояків УПА. Вони разом гостилися за столами і співали кожен своїх пісень. Треба сказати, що повстанці врешті-решт переспівали радянських ветеранів, і ті, брязкаючи орденами й медалями на грудях, покидали фойє театру сходами донизу під бравурні марші: "Слава Україні, Україні слава! Хай живе Бандера та його держава!"

Надмірне захоплення воєнною тематикою, яке супроводжувало ювілейне святкування Дня перемоги, закінчилося убивчою самодіяльністю в селі Підвисоке Снятинського району. Під час відеозйомок аматорського фільму про війну у дворі школи одинадцятикласник, якому замість муляжа дали справжню рушницю, випадково застрелив 78-річного пенсіонера, який грав роль німецького генерала. Велика Вітчизняна війна забрала свою останню жертву.

Наприкінці червня та на початку липня на Прикарпатті знову пройшла, як завжди, неочікувана повінь. Внаслідок проливних дощів стався частковий обвал п'ятої вежі Пнівського замку, який є пам'яткою національного значення. Обласна комісія з питань техногенних катастроф зробила акти обстежень і визначила, що для реставрації Пнівського замку необхідно близько 10 мільйонів гривень. А у Коломийській виправній колонії №41, що в селі Товмачик, повінь остаточно зруйнувала очисні споруди. За забруднення притоки річки Прут (поряд з водозабором міста Коломиї) неочищеними стічними водами екологи склали протокол про адміністративне порушення, наклали штраф і підрахували, що довкіллю було завдано збитків на суму понад 600 тисяч гривень.

У серпні під час аномальної спеки Прикарпаття, як і вся Україна, пройшло випробування вогнем. Масштабні пожежі в лісах та сільськогосподарських угіддях охопили переважно південь та схід країни, але й прикарпатські чиновники стояли на варті. За вказівкою прокурора області Миколи Гошовського в районах були створені слідчо-оперативні групи швидкого реагування. А губернатор Прикарпаття Михайло Вишиванюк підписав розпорядження від 06.08.10 №49, яким було заборонено спалювати стерню, смітники та бур'яни.

Тим часом співробітники карного розшуку Яремчанського міськвідділу міліції затримали в горах 20-річного чоловіка, якого розшукували ще з лютого цього року. Зловмисник скоїв дві крадіжки з магазину в селищі Ворохта, викравши картки поповнення оператора мобільного зв'язку, 30 блоків цигарок, гірськолижний одяг та всяку-всячину усього на 6 тисяч гривень. Від міліції він переховувався в лісі, де у важкодоступному місці облаштував собі землянку. Окрім згаданих крадіжок, затриманому інкримінували самовільну порубку лісу та зберігання наркотичних засобів.

Вересень минулого року назавжди запам'ятається франківським таксистам, які паркуються і чекають клієнтів біля вокзалу. Крадіжка із помешкання близького родича першого заступника начальника обласної міліції Ігоря Сав'юка спричинила міліцейську облаву на перевізників. Водіїв таксі силоміць затримували, конвоювали до знятого з маршруту рейсового пасажирського автобуса і доставляли у Вовчинецький відділок. Жорсткі методи дали результат - на Закарпатті, звідки родом новий начальник обласної міліції Василь Варцаба, затримали квартирних злодіїв - грузинів.

У жовтні несподіваним, хоч і трохи запізнілим, урожаєм потішили працівники обласного управління СБУ. У господарстві 32-річного фермера у скелі Хотимир Тлумацького району вони виявили дві тонни конопель. "Наркобарон" вирощував зілля під прикриттям цілком легального бізнесу - рибоводного фермерського господарства. Окрім того, він самовільно обгородив більше гектара лісу, який належить державному лісгоспу, встановив там мисливську вежу і влаштовував полювання на кабанів.

Тим часом український археолог, доцент Прикарпатського університету, кандидат історичних наук Богдан Томенчук ошелешив науковий світ дивовижною сенсацією - на місці Івано-Франківська та трьох десятків довколишніх сіл у давні часи було величезне море. Історик стверджує, що знайшов наукові підтвердження того, що море, яке зображене на старій карті Європи, не було витвором уяви невідомого картографа, а реально існувало. Треба сказати, що цей науковець уже не вперше долучається до надзвичайних відкриттів, скажімо, зафіксувавши НЛО над Чорногорою та обстеживши так звані "карпатські мегаліти"...

На початку листопада були підведені підсумки доволі нудних місцевих виборів, під час яких в Івано-Франківську очікувано перемогла нова політична сила і старий мер. До Калуша вперше приїхав Президент Янукович. А неадекватний 24-річний мешканець Коломийського району спробував поїхати з Івано-Франківська до Києва. Він сів у припаркований на вулиці Січових Стрільців джип, з якого на хвильку вийшов водій, завів мотор, розвернувся і поїхав проти шерсті вулицею з одностороннім рухом. В результаті - шість побитих автомобілів. Свою витівку затриманий пояснив тим, що голос із космосу, з яким він має постійний зв'язок, наказав йому сісти в китайську машину і їхати до Києва. Невдачу поїздки можна пояснити хіба тим, що машина, в яку сів "космонавт", була японською "Хондою".

Закінчувався рік абсолютно дикунськими вчинками психічно неврівноважених мешканців Івано-Франківська та приміських сіл. Наприкінці листопада та на початку грудня був влаштований справжній терор скульптурам Діви Марії в мікрорайоні Майзлі. Спершу було пошкоджено скульптуру Богородиці з Ісусом-дитям біля ЗОШ №15 та статую Діви Марії на території монастиря отців-василіан біля церкви Царя Христа. Довідавшись про цю оказію, міський голова Віктор Анушкевичус пригадав, як раніше на Майзлях хтось кидав у тролейбус камінням, і припустив, що в мікрорайоні діє якась злочинна група, яка в такий спосіб самореалізується. Однак виявилося, що хуліганські дії вчинив психічно хворий місцевий мешканець, який живе неподалік. Міліціонерам він сказав, що сильно образився на свою молодшу сестру, яка, як йому здавалося, кривдила його. Обличчя статуй Богородиці здалися цьому чоловікові схожими на лице сестри, тож уночі він пішов і "помстився" за уявну кривду на цих скульптурах.

Невдовзі на скульптуру Діви Марії, яку тимчасово поставили на місці недавно зруйнованої, знову було скоєно хуліганський напад. Одна з додаткових камер відеоспостереження, які для кращої охорони були встановлені церковниками на території монастиря, зафіксувала, як якийсь чоловік зайшов на подвір'я церкви, вискочив на постамент біля культової скульптури і наніс в обличчя статуї декілька ударів чимось, затиснутим у кулаці. Особу нападника встановили. Ним виявився 43-річний мешканець приміського села Угорники - так само психічно хворий, якого спонукала на цей вчинок затаєна образа на тамтешніх священиків.

Чим здивує наступний, 2011, рік?

Автор: Богдан СКАВРОН
Джерело: Галицький Кореспондент