друкувати


Влада подорожчала, народ подешевшав

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-12-28 10:01:15

Уперше в історії незалежної України без обговорення, висновків бюджетного комітету, постатейного розгляду та розгляду поправок депутати провладної більшости з порушенням норм Бюджетного та Податкового кодексів, суто в дусі совєтського «одобрямсу» проголосували за те, що їм підсунув уряд. Вся процедура ухвалення Держбюджету в другому читанні та в цілому, яка раніше забирала немало годин, тривала близько 30 хвилин.

Отже, що пропонує українцям бюджет-2011? Згідно з прийнятим документом дохідна частина збільшується на 30 млрд грн — із 253 млрд грн. у 2010 році до 281 млрд грн у наступному. Натомість видаткова частина зросла з торішніх 306 млрд грн до 322 млрд грн.  Якщо влада каже, що цей бюджет передбачає підвищення соціальних стандартів і водночас згортання політики соціального популізму попередньої влади, то опозиція звертає увагу на збільшення видатків на утримання влади й фінансовий курс на перетворення України в поліцейську державу. І справді, попри запевнення уряду в запровадженні режиму суворої бюджетної економії витрати на утримання центральних відомств, і особливо силових, не те що не скорочуються, а, навпаки, зростають. Хоч уже оголошено адміністративну реформу й зменшення чиновницького апарату, значно зросли видатки на Генпрокуратуру: якщо 2010 року на неї витрачено 1,2 млрд грн, то 2011-го практично на мільярд (!) більше. Майже на два млрд грн більше виділять 2011 року для МВС (усього 13,6 млрд грн), на СБУ — на 500 млн більше. Щоправда, і війську перепаде на два млрд грн. більше. Словом, очевидна неприємна тенденція до підсилення поліцейських функцій держави саме через бюджет.

Не забули «слуги народу» й про себе персонально: якщо на лікування найвищих чиновників виділено 200 млн грн, то, для порівняння, на чорнобильців — лише 30 млн. Навіть видатки на матеріальну допомогу інвалідам та на виробництво протезів для них зменшено.

Словом, нинішня «регіональна» влада, яка рік тому в ролі опозиції так натхненно вболівала біля мікрофонів за бідний народ, справді не бавиться в соціальний популізм...

Автор: Петро ЗАХІДНЯК
Джерело: Газета "Галичина"