друкувати


Микола Ільницький: Сів, поїхав, переміг

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-12-27 12:00:25

Прикарпатський автогонщик Микола Ільницький з селища Кути Косівського району цього року посів друге місце в абсолютному заліку чемпіонату України з гірських перегонів. Днями він побував у Києві на офіційній церемонії нагородження Автомобільної федерації України.

Ільницький разом з президентом Прикарпатського автомобільного клубу Олександрою Кодак зустрілися з журналістами.

Гірські гонки дуже специфічний вид автоспорту. За словами Олександри Кодак, доволі непросто долати трикілометровий підйом звивистою гірською дорогою. Можливо саме через те, що Микола Ільницький виріс та живе у карпатському селищі Кути, цей вид автоспорту так йому вдається. До речі, гонщик з Косівщини був не єдиним представником Івано-Франківщини в гірських гонках. П’яте місце в абсолюті та друге у своєму класі зайняв Роман Марцінковський з Надвірної.

Цей сезон став для Ільницького першим, який він провів від початку до кінця. Він має також непоганий досвід штурмана. Свого часу був другим пілотом в ралійних екіпажах Володимира Стрельнікова з села Тюдів та Степана Мазура з Івано-Франківська.

"Цього року Микола Ільницький виступив дуже стрімко та несподівано, — каже Олександра Кодак. — Можна сказати, що сів, поїхав і переміг".

"Я почав з легшого, з гірських перегонів. Новачки мають звідси починати, — говорить Ільницький. — Думаю в наступному році взяти участь у чемпіонаті з гірських гонок, в Кубку України з ралі та у якомога більшій кількості етапів ралійного чемпіонату".

Сезон, що завершився, Ільницький провів на своєму Mitsubishi Lancer Evo VI. Як розповів гонщик, у 2011 році він виступатиме на орендованому автомобілі Evo IX. Його вже готують в Прибалтиці. Очікується, що штурманом Ільницького буде Тарас Стенчук. Другий пілот екіпажу працює дільничим інспектором в Кутах, і це для нього вже не буде дебют в автоспорті. Вони познайомилися кілька років тому, потрохи пробували себе як один екіпаж. До цього часу взяли участь у чотирьох ралійних етапах, щоправда фінішували лише в одному з них. Та Ільницького це не бентежить, адже не дуже вдалий початок може перерости у хорошу кар’єру.

Як каже наш краянин, минулий рік дав йому багато досвіду. Виступи та тренування дозволили покращити своє водіння. В автоспорті навіть до тренування треба ставитися як найвідповідальніше, адже варто допустити помилку, зачепити десь машину, і вже не буде на чому виступати. Цього сезону часом етапи йшли один за одним і на останній гонці, в Закарпатті, довелося зичити машину в прямого конкурента, Сергія Трутнєва з Ужгорода. За іронією долі, на тому авто наш гонщик випередив його власника, і так Сергій Трутнєв став третім у чемпіонаті, а перемогу в сезоні святкував його син.

До слова, Микола Ільницький хоче спробувати у автоспорті у свого восьмирічного сина. Він планує віддати його на заняття з картингу. Хтозна, можливо, так почнеться кар’єра ще одного гонщика Івано-Франківщини. А поки що будемо слідкувати та вболівати за нашого карпатського пілота.

Джерело: sport.if.ua