друкувати


К.Бондаренко: Реформи завжди носять революційний характер і завжди є непопулярними

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-12-27 11:00:42

Ніколи ні в якій країні реформи не знаходили всенародної підтримки, – переконаний заступник голови партії «Сильна Україна» політолог Костянтин Бондаренко, який відвідав в п’ятницю з робочим візитом Івано-Франківську область.

Політик вважає свою партію силою, що йде в авангарді реформ, а тому присвятив даній темі більшу частину прес-конференції для місцевих журналістів. З його слів, сьогодні уряд вже розпочав реформування основних сфер життєдіяльності нашої країни.

Серед двох найважливіших реформ, які зі слів пана Бондаренка вже впроваджуються в Україні – реформи адміністративна та пенсійна.

За першим етапом адмінреформи, що передбачає суттєве скорочення міністрів, міністерств та їх чиновників, прийде другий, який торкнеться адміністративного апарату на місцях. Третім етапом, на думку заступника голови «Сильної України» має стати «робота над помилками» – оптимізація структури державних органів, оскільки не всі кроки перших двох етапів призведуть дол. Бажаних результатів. Зокрема, пан Бондаренко вважає перегином скорочення кількості заступників міністрів до двох. На його думку оптимальним є число три або чотири. Деякі ляпи, на думку політолога, було допущено і при скороченні міністерств та відомств. Зокрема, не слід було скорочувати Державний комітет з питань підприємництва та регуляторної політики, а функції Міністерства культури навпаки слід урізати.

В свою чергу ключовими етапами пенсійної реформи, – переконаний К.Бондаренко, – мають стати подовження пенсійного віку та поступовий перехід від солідарної до накопичувальної пенсійної системи.

В обох випадках реформи мають носити революційний характер. «Під час реформ, – стверджує політолог, – треба менше радитись, поменше думати, щоб всім було добре. Тому що всім добре ніколи не буде». Відтак реформи завжди носитимуть непопулярний характер. Так, зі слів пана Бондаренка, це було в Польщі, так це було в Грузії.

Автор: Сергій БІЛИЙ