друкувати


У Львові вручили офіцерського «Оскара»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-12-24 11:30:27

Вчора 23 грудня у Львові у клубі Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбулася урочиста церемонія нагородження переможців військово-патріотичної акції «Офіцер честі - 2010».

Ця акція не має аналогів у Збройних Силах України та інших силових структурах. Й уперше була проведена у 2003 році за ініціативи начальника Академії Сухопутних військ генерал-лейтенанта Павла Ткачука та за сприяння президії Зборів офіцерів вищого військового навчального закладу з метою створення здорової конкуренції серед офіцерського складу Академії.

Цього року за право бути визнаним найкращим змагалися 17 офіцерів, кандидатури яких були затверджені таємним голосуванням Ради Зборів офіцерів навчального закладу. Загальними вимогами до кандидатів на почесне звання «Офіцер честі року» є сумлінне виконання службових обов’язків, дотримання військової дисципліни, показники в командирській та професійній підготовці, наявність нагород та заохочень, авторитет серед підлеглих та колег по службі.

Визначали найкращих представників офіцерського корпусу у п’яти номінаціях: «Кращий науковець», «Кращий начальник кафедри», «Кращий молодий офіцер», «Кращий науково-педагогічний працівник» та «Кращий командир курсантського підрозділу».

Ритуал нагородження став вже традиційним й чимось нагадує відому церемонію вручення голлівудських «Оскарів». На знак перемоги кращі у своїй номінації офіцери отримали пам’ятну статуетку у вигляді мармурової колони увінчаної пальмовою гілкою та емблемою Академії. А кожен з учасників акції, які не пройшли у фінал, отримали дипломи. Слід відзначити, що до останнього моменту імена переможців тримались у суворій таємниці й оприлюднювались лише після розпечатування на сцені конверту із їхнім прізвищем усередині. Через це процес нагородження був дуже емоційним й особовий склад підрозділів, факультетів та кафедр до останньої хвилини завзято уболівав за своїх колег.

До слова, цього року у академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного запровадили ще одну традицію – прийняття Кодексу честі офіцера лейтенантами, які прибули у цьому році для проходження служби.

Отже, перше місце у номінації «Кращий молодий офіцер» посів начальник відділення ракетно-артилерійського озброєння-заступник начальника озброєння капітан Володимир Боднар. Випускник Прикарпатського військового ліцею, а згодом – Одеського інституту сухопутних військ за спеціальністю ракетно-артилерійське озброєння. Неодноразовий учасник олімпіад з історії, відмінник та спортсмен, з самого початку своєї військової кар’єри займав командні посади. А вже в 2006 році молодий лейтенант прибуває для проходження подальшої служби до Академії Сухопутних військ на посаду помічника начальника служби РАО. За недовгих чотири роки офіцер зумів проявити себе не тільки як фахівець, а й як вимогливий командир, адже тривалий час займав посаду курсового офіцера факультету підготовки спеціалістів із забезпечення військ, активна робота на якій і підштовхнула командування академії довірити молодому спеціалістові відповідальну посаду: начальник відділення РАО – заступника начальника озброєння.

Звання «Кращий командир курсантського підрозділу» у запеклій боротьбі здобув начальник навчального курсу факультету ракетних військ і артилерії капітан Артем Дзюба. «Головним чинником, що формує авторитет командира - вважає капітан Артем Дзюба – особистий приклад. Командир підрозділу має стати для своїх підлеглих взірцем, адже як говорять не має поганих курсантів є абиякі командири». І вже протягом трьох років, цей офіцер свої слова підкріплює ділом. За цей недовгий час він від курсового офіцера став одним із успішніших командирів підрозділу. Адже за підсумками 2009 року, рота, яку він очолював, зайняла перше місце по всіх показниках в Академії Сухопутних військ.

Почесний титул «Кращий науковець» отримав начальник науково-дослідної лабораторії наукового центру академії Сухопутних військ, кандидат технічних наук, старший науковий співробітник підполковник Максим Яковлев. Серед здобутків цього офіцера є членство у Європейській асоціації з безпеки. У минулому році він став член-кореспондентом Російської академії медико-технічних наук, а в 2010 за свою наукову працю отримав премію президента України для молодих вчених. В його доробку опубліковано майже 200 наукових праць. Також підполковник Максим Яковлев входить до складу групи з трансформації підготовки військ, редакційної колегії «Військово-технічного збірника» та Науково-технічної ради. І найголовнішим досягненням науковця стало прийняття до захисту дисертації на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук.

Наступна номінація «Кращий науково-педагогічний працівник» показала, що педагог – це професія для ентузіастів, для людей у кого в душі вкарбований потяг до передачі власних умінь та навичок. Справжнім курсантським «Наставником» визнано старшого викладача кафедри розвідки факультету аеромобільних військ і розвідки підполковника Ігоря Польцева. Першим командиром цього офіцера був герой радянського Союзу майор Ярослав Горошко, і саме служба під його керівництвом стала поштовхом для молодого солдата, який проходив строкову службу в окремій бригаді спеціального призначення. В 1992 році, коли молодий військовослужбовець брав участь у операції щодо прикриття Державного кордону під час бойових дій у Придністров’ї. Після навчання у Одеському інституті сухопутних військ та курсів миротворців у канадському миротворчому центрі ім. Ларса Пірса він брав участь у виконанні бойових завдань у складі українських миротворчих контингентів у Боснії та Герцоговині, як заступник командира спец роти, а вже у Косово як начальник оперативного відділення штабу. У Академії Сухопутних військ підполковник Ігор Польцев свої заняття із курсантами будує таким чином щоб власний практичний досвід став для них основним пріоритетом. До занять він залучає фахівців інших військових частин, силових структур і організацій. Офіцер-розвідник очолив гурток з тактико-спеціальної підготовки «Дозор», який діє на кафедрі. В рамках гуртка здійснюється поглиблене вивчення питань сучасної підготовки розвідників, окрім цього проводиться первинна гірська підготовка, організовується забезпечення життєдіяльності в екстремальних умовах. А в найближчому майбутньому планується проведення бойових стрільб за правилами Міжнародної конфедерації практичної стрільби.

У останній номінації визначили центральну фігуру в організації навчального та виховного процесу майбутніх офіцерів – «Кращого начальника кафедри». Ним став начальник кафедри топографії та артилерійської розвідки полковник Олексій Красюк. Службове кредо цього офіцера звучить як: «Не має меж досконалості». За свою тривалу військову кар’єру він органічно поєднував службову, організаторську та наукову діяльність. Після закінчення Сумського вищого командного училища із відзнакою та золотою медаллю, служив на різних посадах у артилерійських підрозділах. Згодом він навчався у Національній академії оборони, ад’юнктурі Військового інституту артилерії Сумського державного університету, захистив дисертацію. За час навчання, служби та роботи у наукових колах проявив себе як талановитий організатор, вимогливий офіцер та чуйний товариш.

Церемонії нагородження переможців військово-патріотичної акції «Офіцер честі - 2010» був присвячений концерт, який на честь переможців підготували артисти Західного територіального Центру військово-музичного мистецтва Міністерства оборони України та курсанти Академії Сухопутних військ. Привітати військовослужбовців завітали популярні у Львові ноумени гумористичної студії «Магарич» та співачка Юлія Балюк.

На врученні відзнак «Офіцер честі – 2010» були присутні й особливі гості – головний редактор львівської щоденної суспільно-політичної газети «Високий Замок» Наталія Балюк, яка відзначила усіх учасників акції редакційними подарунками.

- Я надзвичайно вражена. Це справжній офіцерський «Оскар». Приємно, коли у великому колективі талановитих і мужніх людей по заслузі оцінюють роботу. Із великого загалу кращих, обирають ще кращих. – відзначила вона.

Отримали учасники акції й грошові винагороди. Від одної з банківських мереж переможці отримали сертифікати на одну тисячу гривень, а учасники, які не вийшли у фінал – по 500 гривень.

На завершення урочистої церемонії та концерту начальник Академії генерал-лейтенант Павло Ткачук привітав із 85-річчям ветерана полковника у відставці Леоніда Гуліша, який багато десятиліть віддав праці у стінах навчального закладу. Із почестями проводили у запас й 10 офіцерів, які за вислугою років звільняються з лав Збройних Сил України. На згадку про службу вони отримали цінні подарунки та почесні грамоти.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)