друкувати


Коломийська міська електростанція – найдавніша електрівня Коломийщини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-12-23 05:52:42

Коломийська міська електростанція – найдавніша електрівня Коломийщини почала працювати в 1925 році.

У 40-50-х роках Коломийська теплоелектростанція залишалася однією з найпотужніших енергогенеруючих станцій на території Станіславської області.

Нову сторінку історії коломийської енергетики було перегорнуто в 1960 році, коли районне управління Станіславенерго» Станіславського раднаргоспу створило на базі Станіславської та Коломийської електростанцій підприємство «Станіслав-електромережа».

10 жовтня 1964 року створено Коломийський район електричних мереж. До 1978 року міська та районний РЕМи поділяли обов’язки: районний обслуговував населені пункти, міський – виключно місто Коломию.

З 1978 до 1980 РЕМи працювали в об’єднаному форматі. Однак дійшли висновку, що одна оперативно-диспетчерська група не встигає одночасно обслуговувати і місто, і район. РЕМи роз’єднали.

У 1999-2000 роках тривав експеримент. РЕМи працювали окремо, проте керівництво у них було одне. Лише з 2001 року районний РЕМ отримав окреме керівництво.

Коломийський РЕМ здійснює електропостачання Коломийського району, його абонентами є 25,6 тисяч споживачів, з них більше 600 – підприємства та установи району. Населення є найбільшим споживачем електроенергії в районі, його доля в загальному обсязі споживання складає 50,4% від електроенергії, що надходить.

В даний час директором філії «Коломийський РЕМ» є Василь Бойчук, директором філії «Коломийський МРЕМ» Богдан Гейтота. 22 грудня енергетики відзначали професійний день, в Коломийському РЕМі було подвійне свято: Коломийському району електричних мереж виповнилося 45 років з часу заснування. Тож того дня керівництво і працівники РЕМу приймали масу вітань, море подарунків та сюрпризів. На ювілей прибули високі гості: генеральний директор ВАТ «Прикарпаттяобленерго» Микола Чернявський, перший заступник голови Коломийської районної державної адміністрації Роман Панчук, журналісти та ветерани.

Святково одягнений актовий зал гостинно зустрів запрошених. Передувала зустрічі гостям кімната-виставка ручних робіт працівників РЕМу: акуратні ґердани, миловидна вишивка, вироби зі шкіри та кераміки. Під живу музику запрошені займають місця. Переповнений зал очікує на свято. У перших рядах ветерани, за ними – теперішні працівники, на адресу яких линуть теплі вітання. Зокрема, Микола Чернявський сповістив про те, що у квітні відбулися акціонерні збори, змінено кількісний і якісний склад працівників, вдало продано державний пакет акцій, тож товариство є приватним. Працівники товариства брали активну участь в виборчому процесі. Підприємство живе також активним дозвіллям, проведено спортивну спартакіаду, а новий рік слід зустріти з новими успіхами, якісною, ефективною роботою.

«Коломийський РЕМ – одна із 17 філій нашого товариства, - наголосив Микола Чернявський. Проте це особливий підрозділ підприємства. І не лише через підбір людей і надзвичайно теплу атмосферу в колективі, їх досягнення у спорті і дозвіллі. Специфікою історії Коломийської філії є кількаразове об’єднання та розділення районного й міського РЕМів». Директор переконаний, що структурні зміни ніколи не мали вирішального значення. Головне в історії Коломийського РЕМу – це люди, які своєю щоденно працею вписують нові сторінки в його літопис.

Вітав зі святом і Роман Панчук, який у своєму виступі зауважив, що енергетики – наймужніші люди, адже їхня професія вимагає наполегливості та вольової згуртованості в різні пори року, вручив подяку колективу та побажав плідних успіхів.

Директор філії Василь Бойчук дуже гордиться своїм колективом. За його словами, сьогодні працівники філії роблять усе для того, аби відповідати високим вимогам своїх споживачів та існуючим стандартам ВАТ «Прикарпаттяобленерго», адже саме за підтримки адміністрації компанії у РЕМі ведуться роботи з оновлення електромереж та удосконалення обслуговування абонентів. Він подякував районній владі в особі голови Михайла Негрича за підтримку і взаєморозуміння в роботі і побажав тепла й світла кожній оселі, миру і злагоди на щодень.

Велику вдячність трудовий колектив висловив і засобам масової інформації, а особливо газеті «Вільній голос» за висвітлення інформації, за що нагороджений Знаком партнерства і подарунком.

Під гучні оплески шафа в актовому залі з призами, поповнювалася свіжими подарунками від «Прикарапаттяобленерго», подякою від голови районної державної адміністрації та голови районної ради, картиною для актового залу від партнерів по службі, а кращих працівників нагороджено нагрудними знаками, грамотами, подяками, дипломами, грошовими преміями та квітами. Так, державною нагородою «Заслужений енергетик України» відзначено Ігоря Кульбу.

Особливу увагу було приділено ветеранам та вшановано квітами й подарунками.

До речі, працівники філії – активні учасники внутрішнього життя компанії: професійних конкурсів, фестивалів гумору і «Талант-шоу». Свідченням перемог є численні нагороди, кубки та інші відзнаки. У 2010 році у конкурсі фахової майстерності «Кращий за професією» Анатолій Шрам посів друге місце у номінації «Кращий інспектор», а Юрій Юрчак – третє місце у номінації «Кращий інженер-керівник ВТГ». Оскільки трудовий колектив бере участь у спартакіадах, то обласний гість Микола Чернявський подарував футбольний м’яч. Команда підприємства виступала на 10-му Чемпіонаті України з міні-футболу серед аматорських команд енергокомпаній.

Ведуча вишукано вела святкову програму і з радістю сповістила, що на цьому урочистості не завершуються і 25 грудня продовжаться у Івано-Франківському обласному драматичному театрі.

Свято продовжилося чудовим концертом. Протягом години запрошених забавляли учасники відбіркового конкурсу «Талант-шоу», учасники комедійного проекту «Фіра танків», студія експериментального танцю «Дихання», співачка Олена і наймолодша співачка, донька працівника підприємства.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА