друкувати


Щоденник театрального фестивалю «Коломийські представлення»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-12-22 11:23:20

День третій, 21 грудня

Бути в Коломиї і не відвідати хоча б поблизької Гуцульщини – якось воно, погодьтеся, не пасує. Тому у вівторок, третього фестивального дня, високоповажні члени журі на чолі з академіком Національної академії мистецтвознавства України Ростиславом Коломійцем вирушили в мандрівку Карпатами. Маршрут пролягав через Косів, Криворівню з її відомими музеями, Верховину... Повернулися до Коломиї в піднесеному настрої, збгачені новими враженнями. І зразу ж приступили до своїх безпосередніх обов’язків – перегляду нового театрального представлення.

Родзинкою 21 грудня став м’юзикл Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок ім. Марійки Підгірянки «Скрипаль на даху». Цей м’юзикл Джеррі Бока поставлено за мотивами відомої повісті Шолом-Алейхема «Тев’є-молочник». Події в повісті, нагадаю, розгортаються ще на початку минулого століття в одному зі східноукраїнських містечок. Єврейська колонія, яка проживає в Анатівці, твердо дотримується своїх національних традицій, тяжко заробляючи на хліб насущний. У центрі оповіді – молочар Тев’є, чи не єдине багатство якого – п’ять дочок. Раптово родині молочаря випадає щастя – найстаршій дочці пропонує руку і серце багатий м’ясник. Але от горе, бідолашна дівчина не кохає пристаркуватого м’ясника, вона давно зітхає потай за куди молодшим і привабливішим кравцем...

Руйнує всю цю ідилію царський указ про виселення євреїв за межі губернії. І треба визнати, що актори лялькового театру зуміли передати на сцені весь трагізм ситуації, ні в чому не поступившись своїм колегам з будь-якого драматичного театру. Ще й використовуючи при цьому основний свій «матеріал» - ляльки. А щодо сценографічного оформлення , то тут слід віддати належне як запрошеному з Білорусі постановникові Дмитрові Нуянзіну, так і хормейстерові Любові Литвинчук, балетмейстерові Василеві Шереметі. Завдяки їм, а також, безумовно, самим акторам глядач одержав можливість зануритися на кілька годин у світ єврейського побуту, сумовитих єврейських мелодій і вигадливих танців.

На закінчення мюзиклу івано-франківців чекали, за традицією, подарунки і щирі вітання. Отож третій фестивальний день також виправдав сподівання організаторів і глядачів. Єдине, за чим залишається пошкодувати, це за тим, що негода не дозволила прибути до Коломиї трупі з Польщі, яка планувала показати на фестивалі комедію Антона Чехова.

Автор: Дмитро КАРП’ЯК