друкувати


Польща розглядає Україну як буферну зону

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-12-08 04:27:24

Польща розглядає Україну як буферну зону. Про це йдеться у звіті американського посла у Варшаві в Держдепартамент від грудня 2008 року, оприлюдненому сайтом Wikileaks.

"Польські аналітики сказали нам, що існування прозахідної буферної зони в Україні та Білорусі змістить Польщу з передової лінії з безапеляційною Росією", - сказано в документі.

Також у документі зазначається, що тодішній міністр закордонних справ Польщі Сікорськи повідомив американським чиновникам, що, на його думку, Росія стане небезпечною через 10-15 років, але після "грузинської кризи" це може статися за 10-15 місяців.

"Надаючи колишнім радянським республікам перспективи вільної торгівлі та безвізового режиму з ЄС, Східне партнерство може стимулювати реформи, необхідні для потенційного членства в ЄС, та затримає зростання впливу Росії", - сказано в документі.

"З економічної точки зору польські чиновники вірять, що більше представництво західного бізнесу в країнах як Білорусь та Україна, надасть альтернативу компаніям, які контролюються Росією, а програми ЄС можуть допомогти в боротьбі з корупцією, яка сприяє російському політичному та економічному впливу", - сказано в документі.

Джерело: ТСН