друкувати


Пенсійний вік підвищать і чоловікам

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-12-04 03:10:57

Підвищення пенсійного віку на п'ять років, тобто до 65, може торкнутися і чоловіків. Відповідна дискусія ведеться всередині команди розробників проекту пенсійної реформи.

Як компенсація за підвищення пенсійного віку не виключається можливість, наприклад, прирівняти в пенсійних питаннях до держслужбовців лікарів, вчителів та працівників культури. Обговорюється також пропозиція знизити пенсійний вік для жінок, які мають трьох і більше дітей, незважаючи на жорстко негативне ставлення до цієї ідеї з боку Міжнародного валютного фонду.

Жінкам у віці 55 років і вище, можливо, встановлять "дуже високу", як кажуть експерти, доплату до пенсії за кожен додатково відпрацьований рік. Але питання теж поки остаточно не вирішене.

За розрахунками, підвищення нормативної тривалості страхового стажу до 30-35 років торкнеться 12,1 мільйона осіб. При цьому для громадян, які не заробили навіть 15 років страхового стажу, передбачена соціальна пенсія, яку не планується підвищувати до прожиткового мінімуму для непрацездатних шляхом адресної доплати.

Нагадаємо, після 1 січня 2011 року уряд скороть пенсії чиновникам: ні суддя, ні генерал, ні академік, ні міністр, ні депутат, виходячи на пенсію, не зможе розраховувати більш ніж на 12 пенсійних мінімумів.

Джерело: ТСН