друкувати


Івано-франківські громадські активісти тестували Президента на СНІД

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-12-03 11:10:32

Пройти «Тест вартістю в життя» запропонували Президенту України Віктору Януковичу активісти Благодійного християнського фонду «Солідарність», Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ, молодіжної структури обласної організації партії «Громадянська позиція» та Івано-Франківського кіноклубу «Маяк».

Саме так називалась організована ними акція, метою якої стало звернути увагу керівництва держави на проблемні питання боротьби з поширенням ВІЛ/СНІД в Україні. Тож не дивно, що датою проведення акції було обрано 1 грудня – Міжнародний день боротьби з ВІЛ/СНІД.

 В рамках акції її організатори провели збір підписів під пропозицією Президенту дати відповідь на чотири важливих запитання: Чи всі ВІЛ-позитивні люди в Україні отримують потрібні ї ліки? Чи усі діти народжуються вільними від ВІЛ? Чи дотримуються права ВІЛ-позитивних людей? Чи фінансує держава усі заходи з боротьби з епідемією? «Наразі, -- переконує регіональний представник Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ Віктор Каратов, -- однозначно відповісти «так» на всі ці запитання неможливо. Адже лише 19,5 тисяч хворих та інфікований людей отримують в нашій країні належне лікування, хоча потребують його близько 92 тисячі. Сьогодні 2,5 тисячі дітей вже народились з ВІЛ і ще 6,6 тисяч чекають на свій вирок. Лише за останні 12 місяців до нашої Мережі надійшло 380 звернень, пов’язаних із порушенням прав ВІЛ-позитивних людей. При цьому всьому держава виділила менше половини коштів бюджетом 362 мільйонів гривень на боротьбу з епідемією».

Крім власне тесту для Президента, в рамках акції її організатори проводили безкоштовне тестування усіх бажаючих на ВІЛ, поширювали інформаційні матеріали про СНІД та засоби контрацепції, провели молодіжний флеш-моб на виявив солідарності з інфікованими людьми, а ввечері на базі Культурно-мистецького центру «Є» хлопці з кіноклубу «Маяк» продемонстрували усім бажаючим кінофільм «Бути чи не бути…».

«Сьогодні, -- коментує пан Каратов важливість акції, -- в України щороку інфікуються на вірус імуно-дифіциту близько 20 тисяч людей – в середньому 55 в день. Кожного дня від СНІД помирають 12 людей. Натомість фінансування державних програм з подолання розповсюдження хвороби з кожним роком знижується».

Автор: Сергій БІЛИЙ