друкувати


Генерал-майор Ю.Думанський був гостем студії «Суспільний діалог»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-30 09:53:35

19 річниці Збройних Сил України було присвячено черговий випуск телепрограми «Суспільний діалог» 12 каналу Львівської обласної державної телерадіокомпанії. Цього разу гостем студії відомої у регіоні інформаційно-аналітичної телепрограми став командувач Західного оперативного командування генерал-майор Юрій Анатолійович Думанський.

Відзначимо, що участь у «Суспільному діалозі» стала для Юрія Анатолійовича дебютним виступом у ефірі місцевого телебачення, та вдалою спробою розповісти цивільній глядацькій аудиторії про актуальні аспекти повсякденної діяльності очолюваного оперативного командування, проаналізувати ті нагальними проблемами із якими стикаються зараз військові колективи, розповісти про досягнення військовослужбовців за рік, що минає. Також учасники «Суспільного діалогу» під час ефіру порушили низку гострих питань що стосуються й місцевої громади, й військових.

– Наступний 2011 рік має стати роком стабільності для Збройних Сил україни. На цьому наголошують найвищі керівники нашого відомства – Міністр оборони та начальник Генерального штабу ЗС України. Ця стабільність має бути виражена у професійній навченості військовослужбовців, підтриманні належного стану військової техніки та озброєння. У нашому оперативному командуванні такий потенціал є. – зауважив командувач Західним оперативним командуванням генерал-майор Юрій Думанський.

Також не обійшли теми будівництва житла для військових. Зокрема, генерал-майор Юрій Думанський зазначив, що лише у львівському гарнізоні в 2010 році мали отримати 104 помешкання для військовослужбовців. Цього не відбулося через недофінансування порядку 12 мільйонів гривень на виконання цієї програми. Зараз у Західному оперативному командуванні є понад 7 тисяч осіб які потребують отримання житла. Досі відкрите питання й з відомчими будинками. Це пов’язано із процесом оцінки земельних ділянок на яких вони розташовані. Через економічну кризу змінилися розцінки, а отже потрібно робити перерахунок її вартості.

Командувач Західним ОК відзначив, що призовна кампанія «Осінь-2010» завершилася вдало. Військові комісаріати оперативного командування у повному обсязі виконали план із комплектування ЗС України та інших військових формувань. Однак, на його думку потрібно переглядати систему підготовки юнаків до служби у війську.

– У мене є зауваження щодо якісної підготовки молоді призовного віку. Хотілося б щоби вони були більш загартованими фізично. Також слід звернути увагу на освітній рівень молоді, який значно знизився. Адже не можна допускати до керування військовою технікою, чи навчати інших елементів військової справи людину, яка не може засвоїти елементарних питань із шкільного курсу. На жаль такі випадки трапляються Те ж можна сказати й про моральну та психологічну мотивацію майбутніх призовників до служби у армії.

Одна з тем, що перебувають у колі постійної уваги місцевих громад – це доля і перспективи великого Яворівського полігону, який розташовано на Львівщині. Звичайно, що ведучий «Суспільного діалогу» не оминув цієї теми у розмові із військовим посадовцем високого рангу.

– У пресі час від часу з’являються закиди проте, що Львівщині й Україні загалом утримувати такий полігон обтяжливо. Мовляв для цього є й етичні, й економічні перепони. Однак це висновки осіб, які не у повній мірі володіють ситуацією. Яворівський полігон вже декілька років поспіль має статус Міжнародного центру миротворчості та безпеки (МЦМБ). Міжнародною комісією ця територія сертифікована за світовими стандартами, як придатна для проведення широкомасштабних військових навчань та інших заходів підготовки військових підрозділів для виконання завдань за призначенням. Лише цього року на теренах МЦМБ відбулося декілька великих міжнародних військових заходів. Зокрема потужне україно-американське командно-штабне навчання із залученням військ «Стрімкий тризуб - 2010» до якого залучалися понад 1500 військовослужбовців з 14 країн світу, а також один з етапів масштабних навчань «Взаємодія - 2010». Також свою навчально-матеріальну базу та теренах МЦМБ має та постійно експлуатує всеукраїнська кузня підготовки офіцерських кадрів – Академія Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Не кажучи вже про те, що там постійно займаються підрозділи інших військових частин.

На завершення ефіру командувач Західного оперативного командування генерал-майор Юрій Думанський привітав зі святами, які наближаються усіх військовослужбовців та членів їх родин, працівників ЗС України та ветеранів війни і військової служби.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів)