друкувати


На франківському СТО група майстрів чаклує над Audi

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-26 05:05:10

На франківському СТО група майстрів чаклує над Audi. По-іншому цей ремонт не назвеш, бо мова йде про необхідність усунути... дивну поведінку машини. Майстри перебрали всю механіку, електрику, електроніку, пройшли всі з'єднання, почистили найменші контакти. А машина продовжує поводитися, як норовлива конячка - в прямому сенсі цього слова.

Приборкання некерованої

«Слухайте, це якась містика, - гарячкує рихтувальник Віталій Перхулин. - Я б у такі оповіді не повірив, якби сам цю машину не тестував. От сів, завівся, тільки зібрався на газ тиснути, як хлопці кричать: «Дивися!» Відкриваю двері - передні колеса повернуті ліворуч. Але ж кермо не ворухнулося! Кручу його, підтягую колеса, ставлю їх рівно. Заводжуся, стартую. Проїжджаю метрів п'ять, тримаю кермо рівно, а колєги знову руками махають. Гальмую, дивлюся: колеса знову вивернуті ліворуч. І так кожен раз...»

Колеса, за словами Віталія Перхулина, поверталися то одразу на старті, то через кілька метрів дороги, то після кола-двох по майданчику. Щоразу авто різко і несподівано кидалося вліво. Вирівняти його не вдавалося - машина, повернувши ліворуч без допомоги керма, його і не слухалася. Залишалося гальмувати. Тільки після повної зупинки авто ставало керованим. «І це після того, як ми перебрали ходову, замінили стійки, кермові тяги, кермову планку, гідропідсилювач керма...», - знизує плечима майстер.

Пригода з некерованою Audi А-4 - майже голлівудська. Авто 2008 року випуску кілька місяців тому привезли в Україну з Угорщини. Там на ньому начебто їздив якийсь німець. Новий власник, закарпатець, виїхав на Audi з гаража усього два рази. В обох випадках заледве уникнув аварії. Машина раз по раз виїжджала на сусідню смугу, намагаючись протаранити зустрічні. Господар звернувся в автосервіс із проханням полагодити несправність. Майстри несправності не знайшли. І з'ясувати, чого це авто прямує наліво, також не змогли. Після того, як найкращі закарпатські автослюсарі розвели руками, господар подався з Audi до друзів у Франківськ. Тепер тутешні майстри чухають потилицю, намагаючись навчити автомобіль триматися рівно. Поки що без особливих успіхів.

Тим часом містом пішов поголос про прОкляту машину. Бо ж посвячення автомобіля, як це практикується з новенькими автомобілями, його поведінку не змінило.

Бунт машин

Окремі водії вважають, що машина є істота розумна. І що специфічним інтелектом, зокрема здатністю реагувати на емоції людей, її наділяє власник. Начебто відбувається це в процесі взаємодії людини з механізмом на рівні електромагнітних полів. На підтвердження цього франківчанка Оксана Барвінська розповіла про дивне ДТП, яке трапилося з нею.

Кілька років тому їхня ВАЗ-«п'ятірка» несподівано з'їхала з траси. Машина скотилася з дороги на поле, де перевернулася догори колесами. Жінка встигла вистрибнути з авто до того, як воно набрало швидкість. Перед тим, як сталася аварія, подружжя дорогою гостро сперечалося. Жінка вела першість у сварці. Щоби знизити напруження, яке виникло через це, чоловік загальмував авто і вийшов. Він залишив машину на передачі із затягнутими стоянковими гальмами. Це не допомогло. Відтоді стосунки в машині родина не з'ясовує.

Подібні випадки, коли автомобіль поводиться, наче живий, може у своєму оточенні знайти кожен. Однак, є й інші приклади, від яких справді несе містикою. Йдеться про те, що цілком порожні автомобілі, без водія і пасажирів у салоні, раптом заводяться і починають маневрувати - творять зло.

Показовим вважають випадок з королем романів жахів Стівеном Кінгом, що стався у 2004-му. Письменник стояв на узбіччі поруч зі своїм будинком, коли його збив автомобіль. Водія за кермом не було. Кількома хвилинами раніше той вийшов з авто до аптеки. Двигун вимкнув. Але машина завелася і рушила на Кінга. Він отримав перелом стегна й гомілки та забій легенів.

У 2005 році випадок із Елісон Тейлор спричинив дискусію щодо автомістики у пресі Великобританії. Тоді за дивних обставин автомобіль убив свою власницю. Жінка розсердилася на Peugeot, який не заводився, і почала гатити молотком по його нутрощах під капотом. Двигун запрацював, автомобіль поїхав уперед і задавив господиню. У ході розслідування стало відомо, що машина не мала ключів у замку. А від ударів були пошкоджені стартер і запалювання.

Екстрасенси пояснюють, що феномен «аuto sapiens» можуть формувати люди. На їхню думку, механізми здатні набувати енергетичного зв'язку з людиною. Психологічна енергія, особливо негативна, передається машинам, наділяючи їх потужною руйнівною силою.

Auto sapiens?

Американський професор Ден Крейнворт, який вивчав паранормальну поведінку автомобілів, доводив, що вони накопичують негативну енергію власників і пізніше активно нею діляться. Він же припускав, що прокляття як енергетична субстанція може переслідувати не тільки людей, але й їхні машини. Як приклад він наводив випадки з Айседорою Дункан та Альбером Камю.

За своє недовге життя Айседора п'ять разів потрапляла в автомобільні аварії. Кожна наступна була небезпечнішою за попередні. Але першими в авто загинули діти танцівниці. За рік до власної смерті Айседора відправила сина й доньку на прогулянку в машині. А та несподівано вийшла з-під контролю: спочатку ледь не зіштовхнулася з іншим авто, потім заглохла, а потім з'їхала з автотраси в ріку. Дітей і няню не врятували.

Життя самої Айседори Дункан забрала гоночна Bugatti-37, у якій та вирішила покататися вечірньою Ніццою. Машина одразу ж рвонула з місця і раптом заглохла. В цей час різкий порив вітру смикнув шаль. Її бахрома зачепилася за заднє колесо... І тоді авто знову рвонуло вперед. Айседора загинула миттєво. Її шофер натомість не одразу усвідомив, що сталося. На допиті в поліційному відділенні він стверджував, що ніяк не міг зрозуміти, чому новенький двигун нового авто на якусь мить відмовив, а потім знову ввімкнувся...

Ще одна містична загадка - смерть письменника Альбера Камю. Він загинув у автокатастрофі, коли їхав з Прованса у Париж. Renault, яким кермував племінник його книговидавця, на великій швидкості врізався в дерево - на нього машину спрямував водій. І він, і письменник померли на місці. Дружина та донька видавця, які також подорожували цією машиною і залишилися живі, повідомили поліції, що автомобіль не слухався водія і сам узяв напрям на перешкоду.

Через якийсь час одна з прихильниць Камю купила й відремонтувала його машину. За тиждень на крутому повороті паризького передмістя цей Renault втратив контроль і знову врізався у дерево. Жінка загинула. Коли автомобіль відновили вдруге, його виставили на аукціон. Машину придбав американець. Але через місяць третього власника Renault також поховали - він розбився, авто протаранило дерево. Після цього машину Камю розібрали і здали на сплав.

Можна по-різному ставитися до виявів незвичайного, які трапляються на нашому шляху. Безсумнівно одне: на це варто зважати.

Автор: Наталія КУШНІРЕНКО
Джерело: Галицький Кореспондент