друкувати


План дій візового діалогу з Євросоюзом навряд чи буде виконаний в 2011 році

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-24 01:15:23

План дій візового діалогу з Євросоюзом навряд чи буде виконаний в 2011 році, як розраховує президент України Віктор Янукович. Він потребує значних фінансових вкладень та включає вимоги, які не стосуються візової політики - наприклад, Україна повинна переглянути механізм реєстрації громадян. Про це пише "Коммерсантъ-Украина", якому став відомий текст документа.

Як повідомляється, на відміну від балканського візового діалогу, спрямованого на якнайшвидшу відмову від віз для громадян, наприклад, Македонії, Чорногорії або Албанії, український план дій (далі ПД) передбачає тривалий переговорний процес.

Проте навіть бездоганне виконання Києвом всіх вимог ЄС не дає гарантій скасування віз для українців. Остаточне рішення ухвалюватимуть Європарламент і Європейська рада "з урахуванням загального стану взаємин ЄС і України".

Основну частину документа займає перелік з 60 вимог ЄС до України, розбитих на 4 блоки: безпека документів; нелегальна міграція, громадський порядок і безпека; міжнародні відносини та фундаментальні права.

Київ буде виконувати ПД в два етапи: перший з них передбачає адаптацію законодавства до вимог ЄС, другий - імплементацію прийнятих законодавчих норм. Більшість пунктів плану дій безпосередньо пов'язані з якістю прикордонного контролю, боротьбою з нелегальними мігрантами, а також із забезпеченням безпеки документів українських громадян в зарубіжних поїздках.

Перша вимога у списку - відмова від закордонних паспортів, що використовуються сьогодні, і перехід до біометричних паспортів. Також на першому етапі виконання ПД українські влади зобов'язані прийняти національну стратегію інтегрованого управління кордонами, нове законодавство у сфері міграційної політики, укласти угоду з європейською структурою Eurojust (орган міждержавного співробітництва в сфері юстиції та безпеки) і ратіфіціровать ряд документів ООН і Ради Європи.

Другий етап виконання ПД набагато більш витратний. Україна повинна "забезпечити адекватну інфраструктуру, технічне обладнання, фінансові та людські ресурси" для роботи прикордонників та усіх пов'язаних з ними установ. Також Україна зобов'язана розробити і реалізувати "заходи з реінтеграції українських мігрантів, що повернулися в Україну самостійно або в порядку реадмісії".

Як зазначається, ЄС включив в план також пункти, не пов'язані безпосередньо з видачею паспортів, ні з питаннями перетину кордону, ні з міграцією громадян третіх країн. Наприклад, ЄС зобов'язав Україну переглянути або зовсім скасувати реєстрацію (прописку) українських громадян та іноземців, що законно перебувають на території країни, "з метою запобігання необгрунтованих обмежень і заборон свободи їх переміщення по території України".

Також у числі вимог до України - надання "повного, ефективного доступу до отримання закордонних паспортів всім українським громадянам, в тому числі ... людям з обмеженими можливостями". На практиці це спричиняє чималі фінансові витрати: Україні потрібно буде технічно забезпечити доступ людей з особливими потребами у всі паспортні столи.

Видання зазначує, що Україна крім іншого взяла на себе зобов'язання прийняти і втілити в життя "всеосяжну стратегію по боротьбі з організованою злочинністю". Рівень і якість виконання цієї стратегії будуть контролюватися ЄС. Але показники ефективності боротьби зі злочинністю, до яких необхідно прагнути, ніде не зафіксовані. Як повідомляється, критерії "ефективності та адекватності" відсутні і в більшості інших пунктів плану дій.

Нагадаємо, план дій візового діалогу став результатом саміту Україна-Євросоюз, що відбувся у Брюсселі 22 листопада. ПД має статус "робочого документа" і за взаємною домовленістю сторін не публікується. У самому ПД не обумовлені терміни його реалізації, зазначено лише, що мова йде про "довгостроковій перспективі", що в термінології ЄС зазвичай означає терміни не менш 3-5 років.

Джерело: ТСН.ua