друкувати


М.Вишиванюк: Якщо б я не хотів допомогти, я б не зібрав цю нараду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-23 09:30:37

Почути конструктивні зауваження і пропозиції щодо нового Податкового кодексу замість голослівних протестів мав на меті голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, коли призначав зустріч з представниками малого і середнього бізнесу, яка відбулась 22 листопада в приміщенні Облмуздрамтетру, що в Івано-Франківську.

Проблем з бажаючими відвідати зібрання і висловити свою позицію з приводу податкової реформи не було. Численні підприємці, які прибули до Івано-Франківська з усієї області, зайняли всі сидячі місця і забили усі проходи не тільки в партері, а й на балконі. З метою упередження можливих провокацій і антигромадських дій під час зустрічі, до участі в ній були залучені посилені наряди правоохоронців.

Найбільш радикальна частина підприємців вимагала від Президента України накласти вето на прийнятий кодекс та звільнити Прем’єр-міністра Миколу Азарова та його команду, причетну до створення кодексу, звинувачуючи їх у «злочині проти малого і середнього бізнесу». В свою чергу М.Вишиванюк парирував такі різкі заяви, нагадавши, що метою зібрання є не висловлення свого невдоволення, а бажання обговорити проблему і виробити зауваження і пропозиції, з метою їх передачі в центральні органи влади для врахування в роботі. «Якщо б я не хотів допомогти, – зазначив губернатор, – я б не зібрав цю нараду. Я абсолютно поділяю стурбованість людей і розумію, що це все спричинено тим, що влада халатно поставилась до обговорення проекту Податкового кодексу. Тому я пообіцяв, що ми зберемось в драмтеатрі, щоб обговорити проблеми кожної галузі».

Найактуальнішими проблемами, які цікавили учасників наради, були: безпідставні відмови центрів зайнятості у постановці на облік безробітних, проблема впровадження касових апаратів, проблема здійснення фіскальними чиновниками позапланових перевірок, зміна умов спрощеного оподаткування (зниження кількості найманих працівників, при якій дозволяється використовувати спрощену систему оподаткування, з 10 до 4 осіб та річного обороту з 500 до 300 тисяч гривень).

У відповідь на це начальник ДПА в Івано-Франківській області Віктор Рахміль зазначив, що на сьогоднішній день з 60 тисяч зареєстрованих в області підприємців 35 тисяч користуються прощеною системою. При цьому 34,3 тисячі з них мають до 4 найманих працівників і лише у 700 підприємців кількість працюючих перевищує новий ліміт, а відтак негативний вплив змін до податкового законодавства на спрощенців буде мінімальним. Він також запевнив підприємців, що терміни проведення планових перевірок тепер будуть чітко регламентовані. Відповідно до кодексу, здійснення планових перевірок дозволяється не раніше, ніж через рік після попередньої перевірки, а для підприємств з низьким ступенем ризику – не раніше, ніж через три роки. Головний податківець області також закликав присутніх «посилати, куди вони захочуть» тих фіскальних чиновників, які не матимуть з собою службового посвідчення, направлення на перевірку або ж відмовлятимуться реєструватись в книзі перевірок.

В свою чергу, директор Івано-Франківського обласного центру зайнятості Григорій Горбаль пообіцяв, що з керівниками тих підрозділів служби зайнятості, котрі допускають безпідставні відмови у постановці безробітних на облік «розмова буде коротка».

Загалом проведення наради мало що дало, проте дозволило дещо зняти напругу в суспільстві, пов’язану з прийняттям Податкового кодексу України.

Автор: Сергій БІЛИЙ