друкувати


О.Ісаков: "Розвиток плавання в нашій державі дорівнює нулю"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-18 03:35:44

16 листопада інформаційний спортивний портал відзначив кращого спортсмена жовтня. Ним став майстер спорту, багаторазовий рекордсмен та абсолютний чемпіон України, член національної збірної з плавання, а також вихованець ДЮСШ №2 – Олександр Ісаков. Нещодавно він повернувся з Запоріжжя, де проходив Кубок України. Там Олександр здобув чотири нагороди. Про це та багато іншого наш плавець розповів на чат-конференції.

- Ці змагання стали підготовчим етапом до більш важливих водних перегонів – етапу кубка світу, що проходив у Москві. Там я виступив досить достойно, став десятим та майже приблизився до результатів, які я показував у костюмі. Зараз маю трохи часу на відпочинок, тому вирішив приїхати додому.

Олександре, тебе практично не буває вдома, а де ти найчастіше тренуєшся і живеш?


- Живеш – це відносно сказано… Перебуваю в Дніпропетровську у друзів, зупиняюся в готелі, гуртожитку…Немає певного постійного місця проживання. Кожному спортсменові знайомі такі спортивні умови. Найчастіше тренуюся в Дніпродзержинську, де на даний момент найкращі умови для плавців, але що стосується екології, то вона бажає бути кращою. Але ми також мусимо з цим миритися.

Не секрет, що твої батьки також плавці. Хто був твоїм першим тренером?

- Звичайно, першим тренером була мама – Людмила Ісакова. Саме вона дала перший товчок та бажання до плавання. Звичайно, спочатку я займався дурощами у мами в басейні, а з часом до мене дійшло самостійно. Можливо усе відбувалося на підсвідомому чи генетичному рівні, не знаю. Мене ніхто не змушував до занять плаванням, я без годинника прокидався і йшов на тренування.

Який твій улюблений стиль в плаванні?

- В мене улюбленого стилю нема, тому що я плаваю і вільним стилем, і батерфляєм, і на спині. На Олімпійських іграх я виступав на спині. На той момент найкраще в світовому рейтингу я виступав таким видом. Кролем я плавав років п’ять, це вже якось притерлося, тому я вирішив спробувати себе в плаванні на спині. Зараз я продовжую плавати на спині й покращувати свої результати.

Кажуть, що «коронний» вид Олександра Ісакова – це плавання на спині, чи не так?

- На даний момент – так.

Як ти тренуєшся, щоби стати чемпіоном?

- Звичайно, в мене є тренер. Зараз це тренер з Дніпропетровська Світлана Толокняник. Хочу сказати, що я вдячний усім тренерам, які на кожному етапі мого розвитку вкладали в мене щось своє, давали відповідну базу для досягнення певних результатів. Тому що не можливо, я вважаю, працювати постійно з одним тренером від А до Я без якихось проблем.

Якщо говорити про проблеми, то як ти оцінюєш динаміку розвитку такого виду спорту як плавання сьогодні?

- Розвиток плавання в нашій державі дорівнює нулю. І цей вид спорту не прогресує, а регресує, тому що власне керівництво говорить про те, що воно не зацікавлене в нас. Хоча, якщо говорити про мене, то я є і учасником олімпійських ігор, і учасником чемпіонату світу, і вже досягнув деяких результатів в Україні та за її межами. Питання стоїть так: ти отримуєш зарплату, маєш кошти, хочеш їхати на змагання – їдь, бо це в твоїх інтересах. Хіба ми працюємо для того, щоби чути такі слова?

Тоді не виникало бажання виступати за іншу країну або змінити громадянство?


- Я вже веду перемовини…Після чемпіонату світу, де я був п’ятим, мені зробили певну пропозицію, але тоді я був дуже молодим і не згодився. Зараз я дуже жалкую про це.

Чи допомагає тобі сьогодні Івано-Франківська обласна федерація плавання?

- Перше хочу сказати, що я вдячний нашому меру за те, що він виділив мені гуртожиток. Це досить вагома підтримка з його боку. Що стосується федерації, то вона також надає мені досить суттєву підтримку. Чесно кажучи, я вражений, бо я можу звертатися з будь-яких питань до керівництва і мені допомагають й відповідають люб’язністю.

Чи пробував ти плавати у водовідштовхувальному спецкостюмі і чи справді він дає таку перевагу над суперниками? У чому його секрет?

- Звичайно, костюм має дуже багато переваг, бо він резиновий і його основна властивість в тому, що він піднімає тіло над водою. Уявіть собі, що без костюма ми пливемо по воді, а вже костюм на 15% тіло піднімається, тому й легше пливеться. Результати в усьому світі дуже впали після відміни цих костюмів, тому найближчих років десять до тих результатів ніхто не досягне. Щоби ви розуміли, в костюмі мій результат на дистанції 200 метрів на спині і він є рекордом України – 1:57.74, без костюма я проплив 2:00.50.

У яких змаганнях плануєш взяти участь найближчим часом?

- В цьому році змагань вже не буде. Попереду тренувальний процес, а в травні наступного року відбудеться відбір на чемпіонат світу.

Про забобони, хобі та інші уподобання спортсмена ми розповімо у наступному матеріалі.

Джерело: sport.if.ua