друкувати


Нині в Україні діє трирівнева процедура апеляційного узгодження податкових зобов’язань

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-18 10:45:50

Тривалий час довіра платників та прозорість на векторі відносин «платники - податкова служба» вважались доволі умовними. І саме апеляція стала одним із інструментів, який наповнив цей вектор реальним змістом. Адже скарга, подана в адміністративному порядку, містить вимогу про поновлення прав і законних інтересів громадян, порушених діями (або бездіяльністю) податківців.  

До того ж, суб’єкти господарювання мали змогу не раз переконатися: подавши апеляцію, можна швидше, ніж через суд (максимум за 60 днів, а то й за 45), отримати рішення про результати розгляду скарги, у той час як господарські справи розглядаються місяць-два.

Нині в Україні діє трирівнева процедура апеляційного узгодження податкових зобов’язань в адміністративному порядку. Розпочинається вона з апеляційного оскарження до органу ДПС (інспекції або адміністрації), який визначив суму податкових зобов’язань платнику податків, а закінчується прийняттям рішення ДПА України або у випадках, передбачених законом (наприклад, недотримання термінів для оскарження).

Як доказ зростання довіри до апеляційної служби - коротка статистика з практики роботи івано-франківських податківців. Зокрема, за січень–жовтень 2010 року до підрозділу апеляцій ДПІ в м. Івано-Франківськ надійшло на розгляд від платників податків 50 скарг (оскаржено 66 податкових повідомлень-рішень, (рішень про застосування фінансових санкцій).

Цьогоріч спеціалісти ДПІ в м.Івано-Франківськ розглянули 46 скарг на 66 податкових повідомлень–рішень (рішень про застосування фінансових санкцій) на загальну суму 47,9 млн.грн., в т. ч. на 2 податкові вимоги на суму 12,6 млн.грн.

Протягом звітного періоду платниками податків оскаржено 19 повідомлень-рішень, якими визначено податкове зобов’язання чи застосовано штрафні санкції з ПДВ. По податку на прибуток оскаржено 8 рішень. На рішення про визначення податкового зобов’язання по податку з доходів фізичних осіб СГД поступила 1 скарга.

Разом з тим, протягом 9 місяців поточного року до міської ДПІ надійшло 6 скарг на 7 рішень про застосування штрафних санкцій за порушення норм законодавства при проведенні розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг та норм законодавства, що регулює відносини у сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів.

Щораз, подаючи апеляцію до податкової інспекції та вимагаючи поновити права і законні інтереси, платник має знати, що результати розгляду скарги можуть бути як на його користь, так і навпаки. Скарга може залишитися без задоволення або сума штрафної санкції збільшиться. Щоправда, останнє мало хто з платників податків допускає.

Важливо, щоб суб’єкти господарювання своєчасно сплачували узгоджені податкові зобов’язання, адже за порушення термінів передбачений штраф.

Поряд із адміністративним оскарженням рішень органів ДПС діє і судовий порядок. Платник сам обирає, яка процедура для нього більш прийнятна. При цьому, у разі судового розгляду правомірності прийняття рішення податківцями, адміністративному оскарженню воно уже не підлягає.

Джерело: ДПІ в м.Івано-Франківськ