друкувати


За основними показниками прикарпатська міліція серед найкращих в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-11-18 11:30:53

В УМВС України в Івано-Франківській області на засіданні колегії підбито підсумки роботи упродовж 10 місяців поточного року.

Як відзначалося на колегії, здійснення планових та спеціальних оперативно-профілактичних заходів у протидії злочинності та забезпеченні охорони громадського порядку сприяло тому, що криміногенна ситуація на території області є стабільною і контрольованою. За 10 місяців року на Прикарпатті зареєстровано 5079 злочинів, що на 10,7 відсотка більше, ніж за аналогічний період минулого року. Загалом в міліцію надійшло 33 тисячі 930 заяв та повідомлень громадян про злочини, правопорушення та події. Після їх розгляду прийнято рішення про порушення 4663 кримінальних справ. На даний час з урахуванням розкритих злочинів минулих років завершено розслідування 4720 злочинів. Слід відзначити, що кількість нерозкритих злочинів на території Івано-Франківщини є найменшою серед 27 регіонів України і становить 669 злочинів. Для порівняння, залишок нерозкритих злочинів у Тернопільській області – 1068, Чернівецькій – 1255, Закарпатській – 1516.

Завдяки ужитим оперативно-профілактичним заходам досягнуто зменшення кількості злочинів проти життя і здоров’я громадян, зокрема фактів заподіяння тяжких тілесних ушкоджень (на 6,4 відсотка), середньої тяжкості ушкоджень – на чверть, грабежів – на 23,4 відсотка, розбоів – на 20 відсотків, незаконних заволодінь транспортними засобами – на третину, фактів хуліганства - на 37,7 відсотка, згвалтувань – наполовину.

В ході проведення оперативно-розшукових заходів міліція встановила осіб по всіх 27 умисних вбивствах та 10 фактах заподіяння тяжких тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками.

Залучення до патрулювання більшої кількості особового складу, а також регулярне проведення відпрацювань територій з ускладненою оперативною обстановкою сприяли зменшенню злочинності на вулицях населених пунктів та у громадських місцях.

Упродовж 2010 року міліція ефективно працювала над розкриттям злочинів з числа нерозкритих у минулі роки. Як результат, залишок нерозкритих злочинів минулих років зменшився на 483 злочини. Зокрема, розкрито 265 злочинів з категорії тяжких та особливо тяжких. Серед них 3 навмисних убивства, 2 факти заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілих, 35 грабежів, 4 розбійних напади, 7 крадіжок транспортних засобів, 68 крадіжок з помешкання громадян. З початку року в ході проведення розшукових заходів розшукано і затримано 310 злочинців, які переховувалися від слідства і суду.

З метою попередження злочинів із застосуванням зброї міліція проводить спеціальні заходи, спрямовані на виявлення і вилучення зброї з незаконного обігу. За звітний період задокументовано 115 злочинів, пов’язаних з обігом незареєстрованої зброї, в тому числі 97 - вогнепальної. З підпілля вилучено, зокрема, один автомат, 42 пістолети та револьвери, 19 карабінів та гвинтівок, 33 “обрізи” мисливських рушниць, 21 одиниця саморобної зброї, а також 3 гранати і один саморобний вибуховий пристрій.

Посилення заходів, спрямованих на протидію поширенню наркоманії і, в першу чергу, на виявлення і припинення злочинної діяльності осіб, які паразитують на біді хворих та наркозалежних, дозволило ліквідувати злочинну діяльність двох наркогруп з ознаками організованості, заарештувати 84 збувачів наркотиків, викрити 13 міжнародних каналів надходження в область наркотиків та наркозасобів.

За 10 місяців поточного року задокументовано 5 фактів торгівлі людьми (торік – 4), три злочини вже завершено розслідуванням і кримінальні справи направлено до суду.

Крім того, до суду направлено кримінальні справи на учасників 7 організованих злочинних груп.

У сфері боротьби з економічною злочинністю виявлено загалом 859 злочинів, що удвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Серед викритих злочинів 134 факти розкрадань, 227 злочинів у сфері господарської діяльності, 355 службових злочинів. Зокрема, викрито 106 економічних злочинів, де збитки становлять від 100 тисяч до 1 мільйона гривень, і 12 злочинів зі збитками понад мільйон гривень.

За новою системою оцінки діяльності, розробленою МВС України, за результатами оперативно-службової діяльності з початку цього року міліція Івано-Франківщини отримала оцінку “позитивно”, зайнявши 2 місце з-поміж усіх територіальних управлінь внутрішніх справ України.

Джерело: СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області